17:26 13 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  List kanabisa

  Rama: Iskoreniću kanabis

  © Flickr/ Carlos Gracia
  Region
  Preuzmite kraći link
  240
  Pratite nas

  Albanski premijer Edi Rama izjavio je da će otpočeti nacionalni plan za iskorenjivanje kanabisa kako bi se sprečila sadnja ove biljke i trgovina njom u toj zemlji.

  Na sastanku sa zvaničnicima policije, Rama je izjavio da će masovne racije protiv uzgajanja kanabisa u ovoj godini na kraju dovesti do iskorenjivanja, kako je naveo, „fenomena koji je aktuelan već 25 godina u toj zemlji“.

  „Borba protiv uzgajanja kanabisa počela je sa rasturanjem ’Kanabis Republike Lazarat‘ i ta borba se nastavlja“, izjavio je Rama.

  Kako agencija navodi, premijer je naglasio da je do pre samo tri godine selo Lazarat, u kom vlada bezakonje, bilo „nedodirljivo i uživalo pun imunitet“.

  Selo Lazarat bilo je poznato kao evropska prestonica kanabisa, u kojoj su meštani imali svoju vojsku zaduženu za čuvanje zasada, a vlasti nisu imale pristup.

  Krajem februara u Albaniji je započela operacija protiv sadnje kanabisa širom te zemlje. 
  Kako je AP naveo, 3.100 policajaca širom države proveravalo je staklenike, stara vojna skladišta i tunele ili napuštene kuće gde seme kanabisa ili mali zasadi mogu biti sakriveni.

  Prošle godine u Albaniji je uništeno oko 2,5 miliona zasada marihuane, četiri puta više nego pretprošle godine.

  Mnogo tona kanabisa zaplenjeno je na graničnim prelazima ili sa brodova koji su plovili u susednu Italiju ili Grčku.

  Italijanski državni tužilac zadužen za borbu protiv mafije Franko Roberti i drugi visoki zvaničnici sastali su se tada u Tirani kako bi razgovarali s albanskim kolegama o razlozima porasta uzgajanja kanabisa.    

  Tagovi:
  kanabis, Edi Rama, Albanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga