05:20 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1213
  Pratite nas

  Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini poručila je danas u Sarajevu da je BiH učinila veliki napredak ka EU, te da su mir i stabilnost suštinski važni.

  Visoka predstavnica EU Federika Mogerini daje izjavu za medije nakon sastanka u Briselu
  © AP Photo / Virginia Mayo

  Nakon sastanaka sa članovima Predsedništva BiH i čelnicima Veća ministara BiH, ona se zajedno sa predsedavajućim Veća ministara Denisom Zvizdićem obratila javnosti rekavši da BIH iza sebe ima opipljive rezultate.

  Mogerinijeva je rekla da se pre dve godine seća skepticizma u smislu napretka BiH ka EU i želje građana da se pridruže EU i njihovog osećaja pripadnosti Evropi, prenose bosanski mediji.

  „Dve godine nakon toga, država je napravila impresivne korake ka EU. Pojedini koraci se pretvaraju u trendove, ali neki od njih još uvek ne utiču na živote građana, ali bitno je nastaviti ih. O ovome smo razgovarali danas i nastavićemo da razgovarmo u narednim sedmicama“, rekla je Mogerinijeva.

  Ona je istakla da je za EU vrlo važno da BiH postane članica zahvaljujući opredeljenju i konstruktivnom pristupu koje su Predsedništvo i Veće ministara pokazalo u zadnje dve godine.

  „Shvatamo da postoje izazovi, što lokalni što globalni, ali sam uverena da lideri ove zemlje mogu prevazići te probleme i mi se nadamo da će to doneti blagodet građanima. Ono što je suština jeste mir, stabilnost i ekonomske prilike“, rekla je Mogerinijeva.

  Predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić je rekao da je BiH napravila progresivan iskorak, pogotovo u poslednjih 20 meseci, i misli da ga je EU prepoznala.

  „Dalja integracija u EU zavisi od nas. Prema zadnjim anketama više od 78 odsto građana BiH se opredelilo za EU, što govori o velikoj spremnosti BIH u njenom putu ka evroatlantskim integracijama“, rekao je Zvizdić dodavši da mir mora biti imperativ delovanja zvaničnika države.

  U nastavku posete BIH Mogerinijeva će se u sedištu Delegacije EU sastati i sa političkim liderima iz Republike Srpske, među kojima su predsednik RS-a Milorad Dodik, predsednik SDS-a Vukota Govedarica i Igor Crnadak kao potpredsednik PDP-a.    

  Tagovi:
  sasatanak, Predsedništvo BiH, Federika Mogerini, Sarajevo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga