03:12 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  5338
  Pratite nas

  Hrvatska je Srbiji uputila „oštar” usmeni protest povodom zaključka Vlade Srbije o podizanju spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću, saopštio je danas potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

  Dačić je novinarima rekao da je usmeni protest uručen ambasadorki Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, koja je jutro pozvana da hitno dođe u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

  Dačić je objasnio da je protest ambasadorki Nikolić uručen sa obrazloženjem da je za Hrvatsku neprihvatljivo podizanje spomenika čoveku koji je samoubilačkom akcijom pruzrokovao smrt 11 hrvatskih branitelja, kao i neutvrđen broj regruta JNA, te da je takav akt srpske vlade štetan po dobrosusedske bilateralne odnose“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

  Ocenio je da je „indikativno“ da se oni brinu za regrute JNA.

  „Naravno, naša ambasadorka u Zagrebu odbila je apsolutno te kritike izražene u protestu jer opšte je poznato da su Hrvatske paravojne formacije, nakon napada i zauzimanja kasarne u Bjelovaru 1991. godine streljali četvoricu oficira JNA i da počinioci tog zločina, iako su poznati, do dan danas nisu procesuirani, a da ne pričam kome se sve u Hrvatskoj dižu spomenici i spomen-obeležja sa ustaškim simbolima“, rekao je Dačić.

  Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj se spomenici dižu teroristi Barišiću, rehabilituju ličnosti iz NDH sa veoma problematičnom ulogom, kao što je kardinal Stepinac, pa je čak i danas na srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sinju ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

  Dačić kaže da Hrvati nisu upotrebili izraz za Milana Tepića da je ratni zločinac, ali je ocenio da takav čin od hrvatskog MIP-a pokazuje da oni „apsolutno nisu u stanju da pogledaju malo u svoje dvorište“. 

   

  Izvor: Tanjug

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga