13:38 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1122
  Pratite nas

  Udruženje Srba iz Hrvatske ukazalo je na učestale provale u pravoslavne crkve Eparhije dalmatinske u poslednje vreme, ističući da se na osnovu činjenice da su počinioci i dalje nepoznati može zaključiti da hrvatska policija ne želi da ih otkrije.

  „Ovakvi incidenti pokazuju koliko bi bilo neodgovorno vratiti ikone i druge bogoslužbene predmete koje potražuje Hrvatska, kada nije u stanju da zaštiti objekte Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju.

  Kako se navodi, sve ovo se dešava u godini kada Eparhija dalmatinska obeležava sedam vekova od osnivanja manastira Krupe (1317-2017), najstarije Nemanjićke zadužbine.

  „Jesu li i ovi napadi sračunati na to da zaplaše preostale Srbe kako bi i oni napustili ovo područje na kome su njihovi preci vekovima živeli“, dodaje se u saopštenju.

  U tekstu se navodi više incidenata u kojima su pravoslavne crkve u Dalmaciji oskrnavljene i njihova imovina oštećena.

  „Izbegli i prognani Srbi očekuju da će matična država Srbija, zemlje-članice Evropske unije i Unesko povodom ovih najnovijih napada ne samo uputiti apel, nego i drugim metodama sankcionisati Hrvatsku i tako zaštititi preostale Srbe kao i njihovu kulturnu baštinu“, navodi se u saopštenju.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  manastiri, incidenti, Srbi, Pravoslavlje, Dalmacija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga