00:07 07 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2319
  Pratite nas

  Specijalni izaslanik SAD za pitanja holokausta Tom Jazdgerdi pozvao je u Zagrebu hrvatsku vladu da ubrza postupak povratak imovine onima koji su preživelim holokaust.

  Osim toga, Jazdgerdi je dodao da je važno da vlada jasno osudi svaki govor mržnje, ističe „Indeks“.

  Kako navode, izaslanik SAD danas ide u Jasenovac, gde je postavljena ploča s ustaškim pozdravom.

  Odgovarajući na pitanje o postavljanju ploče poginulim hrvatskim braniteljima tokom ratova devedesetih, na kojoj je u sklopu grba HOS-a i slogan „Za dom spremni“, Jazdgerdi je podsetio da je SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sećanje na holokaust (IHRA).

  „To je organizacija koja okuplja 31 državu, te koja brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama, i da se na odgovarajući način obeležavaju mesta sećanja, logori smrti poput Jasenovca, u kojima su ubijani Jevreji i pripadnici drugih naroda.“

  Kako kaže, „preživelima holokausta je teško da gledaju te simbole“.

  „Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploča posebno uvredljiva za one koji su preživeli holokaust i članove njihovih porodica… Hrvatska vlada je osnovala kancelariju (Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima), nadamo se da će se oni baviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer, ponavljam, mi delimo demokratske vrednosti s Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživelima holokausta da gledaju te simbole“, rekao je Jazdgerdi.

  Američki izaslanik za pitanja holokausta rekao je da se „IHRA trudi da se o tim mračnim razdobljima uči u školama na odgovarajući način“.

  „Ako ne učimo našu decu o tim mračnim razdobljima, kako će ona nešto znati o tome, kako će izbeći takve stvari u budućnosti… i SAD je članica IHRA i izuzetno je važno da zemlje-članice, osobito zemlje poput Hrvatske koje su prošle kroz tako traumatična iskustva kao u razdoblju od 1941. do 1945, ozbiljno shvate svoje obaveze i dužnosti unutar IHRA…Nadamo se da će to biti slučaj i s hrvatskom vladom“, zaključio je Jazdgerdi.

  Američki izaslanik je rekao da je glavni razlog njegove posete Hrvatskoj pitanje vraćanja imovine onima koji su preživeli holokaust.

  „Razgovarali smo s ministarkom kulture, ministrom pravosuđa, državnom sekretarkom u Ministarstvu inostranih poslova… Tu smo u osnovi kako bi se video postignuti napredak u procesu vraćanja imovine preživelima holokausta“, rekao je Jazdgerdi, dodajući da je „postignut određeni napredak, ali on je prilično spor“.

  „Naša glavna poruka — želeli bismo da vlada ubrza taj proces. Zašto? Zato što preživeli umiru svakoga dana“, naglasio je.

  Kako kaže, „osim pravnih razloga, a znamo da te razloge prihvata i vlada, pozivamo se i na moralne razloge“.

  „Reč je jedinstvenoj tragediji koja je zadesila čovečanstvo“, rekao je Jazdgerdi. „To ne znači da i drugi nisu patili, naravno da jesu, na desetine miliona ljudi ubijeno je Drugom svetskom ratu, ali Jevreji su ciljano istrebljivani i zbog toga je to jedinstvena situacija“, rekao je Jazdgerdi.

  Na pitanje gde vidi najveće prepreke ubrzavanju rešavanja slučajeva oduzete imovine, Jazdgerdi je rekao da je hrvatska vlada u najboljem položaju da vidi kako rešavati ta pitanja.

  „Ne želimo hrvatskoj vladi da govorimo šta bi trebalo da napravi, možemo da sugerišemo kako su postupale druge zemlje… Mislim da je trenutno najveći problem s vraćanjem imovine osobama koje zbog raznih razloga nemaju hrvatsko državljanstvo“, kazao je on.

  „Nadamo se da hrvatska vlada ima političku volju za rešavanje tih pitanja, mi Amerikanci smo optimistični i ja verujem da vlada ima političku volju rešiti ta pitanja, jer vremena je sve manje, preživeli holokausta koji su bili tinejdžeri u vreme Drugog svetskog rata sada su u osamdesetim i devedesetim godinama života — postoji imperativ da se deluje što brže“, dodao je on.

  Upitan za komentar optužba jevrejskih organizacija o revitalizaciji ustaštva, Jazdgerdi je rekao da je „temelj američkih odnosa s Hrvatskom poštovanje zajedničkih demokratskih vrednosti“.

  „Mi smo prijatelji i saveznici, obavezali smo se na poštovanje demokratskih vrednosti. I u SAD ima incidenata govora mržnje, na primer bilo je slučajeva skrnavljenja jevrejskih groblja, pretnji smrću jevrejskim kompanijama… Kao što očekujemo od naše vlade da digne glas protiv toga, isto tako bismo očekivali od našeg prijatelja i saveznika Hrvatske da napravi to isto, kao i od svih drugih država koje dele te vrednosti“, rekao je američki izaslanik.

  Komentarišući nedavni marš ekstremne desnice u centru Zagreba na kojem je istaknuta i američka zastava kao znak podrške novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, Jazdgerdi je rekao da je u saopštenju američke ambasade sve već rečeno o tome. „Naravno da to osuđujemo, ne samo marš, već i isticanje američke zastave, to je govor mržnje i mi se od toga ograđujemo“.

  Tagovi:
  ploča, Jasenovac, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga