02:52 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 219
  Pratite nas

  U nastavku konstitutivne sednice makedonskog parlamenta danas bi trebalo da bude izabrana Komisija za izbor i imenovanja i predsednik Sobranja.

  Potpredsednik SAD Majk Pens i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na zajedničkoj konferenciji za medije pre sastanka u sedištu EU u Briselu
  © AP Photo / Virginia Mayo

  Za predsednika parlamenta je predložen Taljat Džaferi iz albanske partije DUI, ali je i pokret Besa najavio svog kandidata, ne želeći, međutim, da otkriva ko će to biti.

  Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva, koji je okupio parlamentarnu većinu od 67 poslanika, nije se izjasnio kojeg od dva kandidata će da podrži.

  VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, takođe, ne otkriva svog kandidata.

  Konstitutivna sednica Skupštine prekinuta je 30. decembra prošle godine, a danas u podne će biti nastavljena, s tim da su stranke prošle sedmice postigle dogovor da će Komisija za izbore i imenovanja imati šest članova VMRO-DPMNE, SDSM pet i jednog člana će dati DUI i Besa.

  SDSM smatra da je današnji dan — „dan D“ za deblokadu demokratskih procesa, s obzirom na to da tri i po meseca od decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a svim gradonačelnicima i predsednicima opština mandat je istekao, jer nove lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

  Protesti u Skoplju 21.03. 2017.
  © AFP 2020 / Ognen Teofilovski

  „Očekujemo ozbiljno i odgovorno državničko ponašanje institucija, koje moraju da poštuju volju većine građana, izbor predsednika parlamenta i formiranje vlade. To je jedini način da se zemlja vrati na put evrointegracija“, poručili su iz SDSM-a.

  Predsednika parlamenta bira većina od 61 od ukupno 120 poslanika, a najozbiljniji kandidat je Džaferi, iako će svog kandidata imati i SDSM, uprkos tome što je Besa najavila da ga neće podržati.

  Gruevski, međutim, i dalje insistira na novim izborima, protiv je platforme albanskih partija jer smatra da je ona prvi korak ka federalizaciji Makedonije.

  Gruevski je spreman i da podrži manjinsku vladu SDSM-a pod uslovom da Zaev odbaci albansku platformu, koju su potpisale sve albanske partije u Tirani, uz posredovanje albanskog premijera Edija Rame.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Talat Džaferi, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga