00:27 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  71084
  Pratite nas

  Jednoglasnom odlukom svih 46 prisutnih poslanika, Skupština Crne Gore izglasala je odluku o ulasku Crne Gore u NATO. Pre skupštinske sednice Demokratski front je održao protest sa kojeg je pozvao na proteste širom zemlje.

   

  Skupština Crne Gore jednoglasno sa 46 glasova, usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora, kojim se obezbeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO savezu.

  Osim vladajuće koalicije, učlanjenje Crne Gore u NATO podržali su i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), koji su jedini, od opozicionih partija, prisustvovali sednici parlamenta na Cetinju, prenosi RTCG.

  Paralelno sa održavanjem sednice parlamenta, Demokratski front (DF) je organizovao protest zbog odluke da se, mimo referenduma, donese odluka o članstvu Crne Gore u NATO.

  Oni su poručili i da neće priznati odluku parlamenta.

  Najnovije vesti
  • 16:19

   Poslanici jednoglasno podržali odluku o ulasku Crne Gore u NATO. Odluku su podržali poslanici DPS, Bošnjacke stranke, Socijaldemokrata, HGI, Albanci odlučno, Liberalne partije i SDP.

  • 14:49

   Protest DF-a je završen oko 14.20, a zasedanje Skupštine je u toku.

  • 14:28

   Jedan od lidera DF-a i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da "osnažujemo naše odluke iz Murina, da ćemo u pogodnom trenutku promeniti ovu odluku".

   Andrija Mandić

   "Mi ćemo da zamrznemo članstvo i odemo na referendum. Nema danas u Crnoj Gori nijednog Srbina, osim onoga koji je podmićen, koji je za NATO integracije. Da saberemo sve snage, da pozovemo opoziciju da zajedno sa protesta izborimo izbore", kazao je Mandić.

    

   On je pozvao okupljene da se mirno raziđu sa Cetinja.

  • 14:25

   Predlog zakona obrazlaže premijer Duško Marković.

   "Ova Skupština ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca i ostalih naroda koji u njoj žive. Ova odluka se nije mogla doneti nigde drugo osim na Cetinju", poručio je Marković.

   Premijer Crne Gore Duško Marković
   © AFP 2019 / Savo PRELEVIC
  • 14:25

   Počela sednica Skupštine na kojoj se odlučuje o ulasku u NATO

  • 14:19

   Nebojša Medojević, jedan od lidera DF-a i predsednik Pokreta za promjene je rekao da je DF jedina opoziciona snaga koja je stisnula petlju da dođe ovde.

   Poručio je policiji da je sramno da blokiraju saobraćaj da ne dopuste građanima da dođu na Cetinje.

   "Ova vlast misli da ste nesposobni, nepismeni da donesete odluku. Đukanović nije uspeo da podeli Crnogorce i Srbe, DF mu nije dozvolio. Svi na ulice", poručio je Medojević, javile su Vijesti.

  • 14:15

   "Pre dva minuta u ovoj zgradi je počela nova NATO agresija na Crnu Goru. Upravo će u ovoj zgradi 45 nepomenika potpisati kapitulaciju“, rekao je Milan Knežević, predsednk DNP.

   „Pozivamo one iz opozicije koji su trebali biti na Cetinju da nam se pridruže na velikim protestima u Podgorici i drugim gradovima", istakao je Knežević.

  • 14:05

   Demonstranti zapalili zastavu NATO-a

  • 14:02

   Osim poslanika koji će, kako se očekuje, jednoglasno podržati prijem Crne Gore, u sali su i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni tužilac Milivoje Katnić i predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

  • 13:55

   Predrag Bulatović iz DNP-a kazao je da se danas u političkom smislu završava jedan ciklus koji je "počeo u martu 1999. kada je NATO napao a u tom ciklusu je učestvovao Milo Đukanović"

   Predrag Bulatović

   "Kada postanemo deo nove većine poništićemo odluku i raspisati referendum. Za nas je ova odluka neobavezujuća i privremena. Kako je danas usvoje 42 nelegetimna poslanika, poništiće je 41 poslanik DF-a i drugih koji se zalažu za referendum", kazao je Bulatović.

   On je dodao da je Velika Britanija "izvršila veliki pritisak na lidere DF i vlast da oni budu optuženi".

   "Jedna opoziciona partija koja je držala ruku Đukanoviću prekinula je bojkot i došla da glasa za NATO. Mi treba da pozovemo sve koji su za referendum da se okupimo i da organizujemo proteste čiji bi cilj bio raspisivanje novih izbora. Đukanović danas zatvara svoj veleizdajnički ciklus", poručio je Bulatović, prenele su Vijesti.

   Bulatović je na kraju poručio: "Nakon ovog dana svi složno na proteste za nove izbore. Tu ko ne dođe, on je za Mila Đukanovića."

  • 13:53
   Aktivisti Pokreta Sloboda Narodu sa transparentom

   Crnogorska opozicija „raspisuje“ referendum

   Skupština izabranih predstavnika naroda Crne Gore usvojila je danas odluku o raspisivanju državnog referenduma o ulasku Crne Gore u NATO, koji će se, kako se navodi, održati kada se stvore pravni i demokratski uslovi.
   Dalje
  • 13:51

   Po obraćanju okupljenima, Janko Vučinić iz Radničke partije je poručio: "Dole NATO, dole izdajnici".

   "Ova odluka Sinđinog parlamenta važiće taman koliko i odluka petrovdanske skupštine 41. godine. Milo je opljačkao Crnu Goru i predaje je NATO paktu da ovde prave vojne baze", dodao je Vučinić, javile su Vijesti.

   "Njihovom odlukom postaćemo neprijatelj Rusije, da nije bilo Rusije ne bi bilo ni države Crne Gore. Nećemo priznavati ovakvu odluku kojom se krivotvori volja naroda, ona je ništavna. Jedino što se može priznati je odluka na referendumu, sve drugo će odvući Crnu Goru u dublju političku krizu i nestabilnost", dodaje on.

   Poslanik i funkcioner DF-a Janko Vučinić
   © Sputnik / Marko Milačić
  • 13:50

   Gojko Raičević: "Očigledno je da je aneksija neizbežna, moćan je okupator. Kukavica te bombarduje sa 10.000 metara." On je dodao da su "najveće kukavice ipak koje sede u ovoj zgradi", pokazujući na Skupštinu.

  • 13:31

   Marko Milačić iz Pokreta za neutralnost, poručio je (Milu) Đuaknoviću da "ima tamo u zatvoru mesto za Vas gospodine".

  • 13:28
   Demonstranti ulaze u makedonski parlament u Skoplju

   Kriza u regionu: Šta povezuje Crnu Goru i Makedoniju

   Suštinsko pitanje, kad govorimo o NATO integracijama, jeste da li je takvo rešenje zaista stabilno strateško rešenje u situaciji kad imate polovinu populacije koja se protivi tom rešenju.
   Dalje
  • 13:27

   Sat pre početka protesta na Cetinju policija blokirala prilaze i onemogućila demonstrante da dođu u centar grada, kaze za Sputnjik Matija Nikolić, novinar iz Podgorice.

  • 13:26

   Bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović kazao je za govornicom na Cetinju da kao Crnogorac"ovaj dan dozivljava kao veoma tužan".

   "Osećam se poniženim jer u moje ime odluke donosi neko drugi. Ovo što se dešava je pobeda sile i laži. Takvih pobeda je bilo, ali nisu bile dugoga daha", kazao je Bulatović i dodao da su nam "uskratili da izrazimo svoju volju", javile su Vijesti.

   "Odlučuju ljudi koji bi da se stvori Velika Albanija, glasaju i oni kojima je Crna Gora inostranstvo, a Njegoš genocidni pisac", kaže Bulatović.

   "NATO je trenirao strogoću nad SRJ, ubio hiljade ljudi. Mi smo još i jeftino i dobro prošli, posle toga krenuo Avganista  i Irak", kazao je Bulatović.

   Momir Bulatović
   © Sputnik / Maša Radović
  • 13:24

   Sa bine se čitaju imena poslanika koji ce glasati za ulazak u NATO.

  • 13:24

   Na protestu su funkcioneri DF-a Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić i bivši potpredsednik Skupštine iz redova te partije. Na Cetinju je i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović.

  • 13:22

   U Skupštinu su počeli da pristižu poslanici. Okupljeni im skandiraju "Izdaja, izdaja" i "Ubice, ubice".

  • 13:21

   U toku je protest Demokratskog fronta, od funkcionera za sada je prisutan samo Slaven Radunović.

  Uživo
  Izglasan ulazak Crne Gore u NATO, opozicija poziva na proteste (video)
  +

  Slično:

  Kad padne Milo, Crna Gora napušta NATO?
  Tramp potpisao: Crna Gora može u NATO
  Crna Gora postaje logor NATO-a — Mila čeka surova presuda (video)
  Ako Crna Gora uđe u NATO, Rusija će braniti Srbiju (video)
  Tagovi:
  Cetinje, demokratski front, Milo Đukanović, NATO, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga