08:50 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 333
  Pratite nas

  Talat Džaferi, predstavnik albanske partije DUI, izjavio je da makedonski predsednik Đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora poveriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana — počiniti krivično delo.

  Policajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom.
  © REUTERS / Ognen Teofilovski

  „Ako predsednik Ivanov u roku od 10 dana ne dâ mandat za sastavljanje vlade većini u parlamentu — radiće se o krivičnom delu. On to mora učiniti, jer ustav i zakoni takvo nečinjenje ne poznaju“, rekao je Džaferi za RTS, koji je 27. aprila na spornom glasanju izabran za predsednika makedonskog parlamenta.

  Ukoliko Ivanov to ne uradi, parlament može pokrenuti postupak njegovog opoziva, istakao je Džaferi, ali je priznao da je za to potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, koje trenutna nema.

  Džaferi u istom intervjuu za sebe kaže da je „legalni i legitimni“ predsednik makedonskog parlamenta.

  On smatra da se situacija u Makedoniji ne bi smela prikazivati kao „vanredna“, iako je u političkom smislu složena i trebala bi se rešiti političkim sredstvima. 

  „Haos u Makedoniji je politički motivisan, u smislu nespremnosti na prenošenje vlasti. Za to je najodgovorniji direktno (lider VMRO-DOMNE Nikola) Gruevski, a indirektno Ivanov“, rekao je Džaferi za hrvatsku državnu televiziju.    

  Tagovi:
  džaferi, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga