15:47 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  151373
  Pratite nas

  Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da su Srbi i Makedonici bratski narodi, ali i da je u Srbiji na vlasti „nacionalističko rukovodstvo“ Aleksandra Vučića.

  „A Srbi i Makedonci su bratski narod. Evropa će nas voleti više ako unapredimo našu saradnju. Srbija je ta koja zaslužuje prvo od nas podršku zato što smo pravoslavni, hrišćanski narod i treba da pomažemo jedni druge“, rekao je Zaev u intervjuu za emisiju „Da se ne lažemo“ za televiziju „Kurir“.

  Na pitanje zašto „nacionalistički krugovi“ više simpatišu lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog nego njega, Zaev kaže da i u Srbiji postoji „nacionalističko rukovodstvo“ premijera Aleksandra Vučića, koji je sebe deklarisao kao lidera u regionu, a pokazao je, kako kaže, svoje nacionalističke pozicije prvom prilikom kada mu je bila ugrožena politička karijera.

  Zaev je pozvao članove srpske vlade, u kojoj su mu, dodaje, neki ministri prijatelji, da kažu šta se to poboljšalo u odnosima Srbije i Makedonije otkad je Gruevski na vlasti.

  „Naprotiv, zatvorila su se sva vrata. Ne postoji nijedna investicija Srbije u Makedoniji. Postoji samo jedna investicija Makedonije u Srbiji i to je ’Brako‘ u Nišu. Otvorili su fabriku za proizvodnju određenih vozila, a Srbi i Makedonci su bratski narod i možemo mnogo više da sarađujemo“ rekao je on.

  Policajci u blizini zgrade Sobranja u Skoplju, kod spomenika Aleksandru Makedonskom.
  © REUTERS / Ognen Teofilovski

  On je istakao da je lider Gruevski taj koji je glasao za „pripadnost verskih objekata na Kosovu Albancima“ iako je poznato da oni nemaju ništa zajedničko sa njima.

  „Tamo je istorija Srbije, tamo je srce Srbije. U najmanju ruku trebalo je da se ogradi, da ostane neutralan“, rekao je Zoran Zaev.

  Povodom političke krize u Makedoniji i kritika na račun izabranog predsednika Sobranja Talata Džaferija, za koga neki mediji i u Srbiji i u Makedoniji smatraju da je problematičan zbog načina izbora, ali i zbog toga što je Albanac, Zaev je rekao da je dosadašnja garnitura na vlasti 11 godina bila u koaliciji sa albanskim partijama — dve godine sa DPA i devet godina sa DUI, odakle je Džaferi.

  „On je dugo bio predsednik komisije u parlamentu, bio je ministar odbrane i zamenik ministra odbrane u prethodnom periodu, i to uopšte nije bilo sporno“, naveo je Zaev.


  Tanjug

  Tagovi:
  Zoran Zaev, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga