16:49 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1325
  Pratite nas

  Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, predstavnik albanske partije DUI, izjavio je danas u Briselu da je zastava Republike Albanije, koju je uneo u svoj kabinet nakon preuzimanja funkcije, deo političkog programa albanskih stranaka, koji ne utiče na politički život u Makedoniji i u skladu je sa Ustavom i zakonima.

  Džaferi je, nakon razgovora sa komesarom Johanesom Hanom, rekao da on razume reakcije koje je izazvao taj njegov gest, te da to neće ugroziti bilo čije interese.

  Objasnio je da se rukovodio ličnim osećajima i da je to učinio kao građanin i državljanin Makedonije, a ne kao predsednik Sobranja, te da to nije suprotno Ustavu.

  Džaferi, koji je ranije danas pismom obavestio predsednika Đorđa Ivanova da u Saboru postoji parlamentarna većina, rekao je da je dužan sada da sačeka najduže deset dana na odluku o davanju mandata za sastav nove vlade, a potom i da u roku od 15 dana sazove sednicu na kojoj će se razmatrati predlog za novi kabinet premijera.

  „Mislim da će Ivanov poštovati ustavni rok za davanje mandata. Mislim da su svi izvukli lekcije iz događaja u Sobranju od 27. aprila, a naročito oni koji su dali podsticaj ovoj situaciji, te da nikako ništa slično ne bi smelo da se ponovi“, rekao je Džaferi.

   

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  zastava, DUI, EU, Talat Džaferi, Đorđe Ivanov, Johanes Han, Albanija, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga