07:42 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 015
  Pratite nas

  Korčulanski odbor desničarske Hrvatske stranke prava je u predizborne svrhe objavio plakat na kojem je šestočlana porodica sa šahovnicom, a koji je bio aktuelan u vreme nacističke Nemačke.

  Na fotografiji su vidljiva lica nemačke porodice uz stilizovani logotip nacističkog orla i natpis „Ein Volk hilft sich selbst“ (Narod sam sebi pomaže).

  Plakat HSP Korčula
  Plakat HSP Korčula

  Reč je o, kako se navodi, posteru za „Vinterhilfsverk“, program socijalne pomoći gladnim nemačkim građanima. Pokret je osnovan 1931. godine, a Hitler je preuzeo sve zasluge na sebe. Pod nacističkom vladavinom, svaki građanin Nemačke je morao da daje sredstva za taj program. Prema donacijama se moglo proceniti ko je odan Nacional-socijalističkoj partiji.

  Plakat za Vinterhilfsvet (Winterhilfswerk)
  © CC0 / Public Domain
  Plakat za Vinterhilfsvet (Winterhilfswerk)

  Ironično je, navodi zagrebački portal „Ind“, da je upravo korčulanski HSP posegnuo za krađom nacističkog postera.

  Naime, korčulanski desničari, kojima je moto „Pošteno, dosledno, samostalno“, ukrali su plakat nacističke vlasti koja im je oduzela vlastito ostrvo.

  Rimskim ugovorima, koji su potpisani na današnji datum, 18. maja 1941. godine, kvislinška NDH, koju članovi HSP-a idealizuju, predala je Italijanima veliki deo teritorije Dalmacije, uključujući i Korčulu.

  Danas se Rimski ugovori smatraju jednim od najvećih izdaja u istoriji Hrvatske.

   

  Tagovi:
  plakati, desničari, Nacisti, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga