12:16 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 14
  Pratite nas

  Sve oči u Makedoniji uprte su u mandatara i lidera druge po veličini stranke u parlamentu, posle VMRO-DPMNE koja je sada u opoziciji, koji je danas započeo razgovore o formiranju nove vlade, a prvi partner mu je bio lider najuticajnije albanske partije DUI, Ali Ahmeti.

  Razgovori Zaeva i Ahmetija će najverovatnije biti nastavljeni i tokom vikenda jer njih dvojica danas, kako je saopšteno u Skoplju, nisu razgovarali o konkretnim imenima i portfeljima, te potpredsednicima vlade.

  Istovremeno, iz najuticajnije VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog,  danas su poručili da će s velikom pažnjom pratiti razgovore o formiranju vlade i u kom pravcu će se oni kretati.

  VMRO-DPMNE ne veruje Zaevu. Veruje da će on pokušati da izvrda datu reč u pogledu funkcionisanja buduće vlade. Ukoliko, kažu, do toga dođe oni će oštro reagovati za šta već, tvrde, već imaju plan. 

  Jer, podsećaju iz te stranke, Zaev je da bi dobio mandat od predsednika Đorđa Ivanova potpisao izjavu da će se odreći tzv. „tiranske platforme“, odnosno da vlada neće ništa raditi što nije u skladu sa Ustavom, zakonima i nacionalnim interesima Makedonije.

  Portparol SDSM-a Petre Šilegov je nakon razgovora Zaeva i Ahmetija novinarima rekao da će buduća vlada raditi u skladu sa potrebama građana.

  Šilegov je na konferenciji za novinare rekao da Zaev i Ahmeti danas nisu razgovarali o raspodeli ministarskih fotelja jer je to, kako je rekao, nebitno pitanje u ovom trenutku.

  „Ono što je najvažnije za Makedoniju je potreba da se promeni ili uspostavi princip funkcionisanja države, odnosno novi sistem koji ne može biti kao dosadašnji“, rekao je Šilegov.

  Stav Zaeva je, kazao je, stav SDSM-a.

  „Za SDSM i građane Makedonije veoma je važno da nova vlada funkcioniše na sasvim drugačiji način, da postupa po drugačijem sistemu i principima, drugačijom od onog na koji je postupala vlada VMRO-DPMNE“, naveo je.

  Iako je Zaev obećao novu vladu za desetak dana od dobijanja mandata, Šilegov je rekao da je nebitno da li će pregovori trajati dan duže. Bitno je, kaže, da se izbegnu bilo kakve eventualne štetne posledice.

  Mandatar će, kazao je, razgovarati sa predstavnicima svih političkih partija koje su omogućile formiranje parlamentarne većine i potpisale saglasnost da Zaev bude mandatar.

  U tim razgovorima će biti definisani politički stavovi svih učesnica u smislu podrške vladi i budućeg zajedničkog nastupa.
  Šilegov je ponovio da je neophodno promeniti način i logiku razmišljanja. Važno je, istakao je, da rad vlade bude u funkciji građana.

  Rekao je i da će javnost biti blagovremeno obaveštava o sastancima političkih partija u vezi sa formiranjem vlade, ti sastanci će biti transparenti i tu nema nikakvih tajni.

  Tagovi:
  razgovori, vlada, Zoran Zaev, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga