05:25 31 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1055
  Pratite nas

  Formiranje vlade Makedonije odužilo se jer su sada albanski partneri od novog mandatara Zorana Zaeva tražili da se pismeno obaveže da će sprovesti „tiransku platformu“, a on je već predsedniku Đorđu Ivanovu pismeno garantovao da neće remetiti ustavno uređenje.

  Federika Mogerini na neformalnu večeru lidera Balkana nije slučajno pozvala i mandatara za sastav makedonske vlade Zorana Zaeva, iako on još nema formalnu funkciju. Samo je opozicioni lider i, gotovo izvesno, budući premijer. Visoka predstavnica EU tako je poslala poruku albanskim partnerima Zaeva da ga Brisel već vidi kao novog predsednika Vlade Makedonije.

  Ovaj potez Mogerinijeve, ujedno je, kako kaže Branko Đorđevski, politikolog iz Skoplja, otklonio i poslednje sumnje da će Zaev postati premijer.

  „Koliko sam upoznat, večeras bi mogao da bude poznat i sastav nove vlade, odmah pošto Zaev bude završio razgovore sa albanskim partnerima iz Bese koji su se najviše bunili zbog programa u kome nema ’tiranske platforme‘. Da li će Besa da bude deo vlade ili ne, to ćemo znati uskoro, ali je sigurno da će podržavati novu vladu“, kaže Đorđevski.

  Đorđevski navodi da je sada nejasna situacija među albanskim strankama koje su u međusobnom sukobu, kao i da se taj sukob naviše razvija između najveće albanske stranke DUI i Bese.

  „To, međutim, neće uticati na izbor vlade niti na Zaeva jer iako nije u programu vlade pomenuta ’tiranska platforma‘, Zaev je svojim partnerima obećao da će se o njenim delovima voditi javna debata“, kaže Đorđevski. 

  I iz SDSM-a je saopšteno da odlazak Zaeva u Brisel utiče na dinamiku pregovora sa koalicionim partnerima da formiraju vladu, jer su već dogovoreni stavovi o ključnim principima funkcionisanja buduće vlade.

  Makedonski mediji prenose da je Zaev na večeru u Brisel pozvan kao „premijer“, a da je sa Mogerinijevom imao i razgovor u „četiri oka“, posle kojeg je rekao da su razgovarali o otvorenim bilateralnim pitanjima koja postoje u regionu, kao i preprekama za dalji napredak zemalja prema Evropskoj uniji.

  Slično:

  Makedonija: Istraga protiv Gruevskog
  Makedonija: Sve oči uprte u Zaeva
  Zašto je Makedonija važna za Bugarsku
  Zaev: Makedonija će biti 30. članica NATO-a
  Makedonija: Ubijen gradonačelnik opštine Bogovinje
  Klintonista dolio ulje na vatru: Makedonija na ivici rata
  Zaev: Makedonija neutralna o članstvu Kosova u Unesko
  Makedonija — Ukrajina kao sudbina?
  Makedonija: Održan miran protest, Zaev uslovio Ivanova (video)
  Makedonija: Večeras novi protest ispred kancelarije EU
  Tagovi:
  Zoran Zaev, vlada, EU, Albanci, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga