10:25 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Lideri HDZ i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, razgovarali su danas u Banjaluci o saradnji dveju stranaka ocenivši da je ona dobra i da se usaglašavaju pozicije za određena pitanja kako bi bolje funkcionisale stvari na nivou države.

  „Jasno je da apeli neće pomoći i da će se nastaviti zastoj funkcionisanja zbog interesa vladajuće strukture na nivou BiH, koja nije pokazala kompaktnost i gde je većina izgubljena“, kazao je Dodik i dodao da treba činiti napore kako bi se izvršavale obaveze iz reformske agende.

  On je nakon razgovora sa Čovićem izrazio zadovoljstvo što HDZ i SNSD sarađuju bez obzira na to što je SNSD u opoziciji, a HDZ u vlasti.

  „Republika Srpska u BiH ima lošu poziciju zahvaljujući ponašanju predstavnika srpskog naroda. Neprihvatljiva je odluka Saveta ministara da je sa strane srpskih poslanika popušteno u glasanju o Krivičnom zakonu“, kazao je Dodik, koji je predsednik RS.

  Stav njegove partije je, kaže, da Krivični zakon treba ukinuti, kao i Sud i Tužilaštvo BiH.

  „Postoji jedna ideja o pravosudnom sistemu u RS, koja bi uvela novo stanje pod ustavnim ingerencijama Republike Srpske“, izjavio je Dodik i dodao da se nije odustalo od ideje i želje da strane sudije napuste Ustavni sud BiH.

  Predsednik RS je kazao da postoji konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka EU, ali da prvo mora da se aktivira Mehanizam koordinacije i da se uspostave tela, kao i pravilnici i poslovnici.

  „Direkcija za koordinaciju evropskih integracija ne radi u interesu RS. Dok ne počne Mehanizam koordinacije koji će uvažiti sve ustavne pozicije u BiH, tek tada možemo da razgovaramo, da nam se ne bi desilo kao sa popisom stanovništva“.

  Tagovi:
  dodik, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga