20:02 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 40
  Pratite nas

  Predsednik slovenačke skupštine Milan Brglez najavio je da će Slovenija tek nakon leta primeniti odluku Arbitražnog suda o granici prema Hrvatskoj i istakao da Hrvatska treba da poštuje odluku i to bez provokacija.

  „Obe države imaju šest meseci da primene odluku suda. Međutim, do kraja leta Slovenija neće preduzeti nikakve korake, jer najpre moramo da pripremimo nekoliko pravnih stvari, što tokom letnjeg odmora nije moguće. Uz to, potrebna je minimalna saradnja Hrvatske“, objasnio je Brglez u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“.

  Ukazao je da prvo treba da se promeni zakonodavstvo u korist slovenačkih državljana, koji nakon odluke suda žive u Hrvatskoj, a kojima treba dati, na individualnom nivou, prave predloge, a za to je neophodno promeniti osam do devet zakona.

  Prema njegovim rečima, zbog odluke Arbitražnog suda, neophodno je preduzeti oko 50 pravnih koraka.

  Kada je reč o Piranskom zalivu izrazio je nadu da će broj incidenata na granici biti manji.

  „Međutim, to ne zavisi od nas, jer incidente izazivaju građani uz podršku hrvatske Vlade. Zbog toga je razgovor dva premijera u sredu veoma važan. Problem  je u tome što obojica žele da razgovaraju o različitim stvarima — Andrej Plenković o granici, a Miro Cerar o primeni odluke Arbitražnog suda“, kazao je Brglez.

  Što se tiče incidenata, rekao je da ne želi da kaže kako ih je podsticala Hrvatska, ali se svakako događaju uz njeno znanje, te je izrazio nadu da će nakon sastanka Plenkovića i Cerara broj incidenata biti smanjen.

  Najavio je da Slovenija neće preduzimati jednostrane korake i dodao da razume da je Hrvatskoj potreban scenario kojim bi sačuvala svoj ugled, ali ako Zagreb nastavi da se ponaša kao da nema odluke Arbitražnog suda, onda će biti teško pronaći takav scenario.

  Zatražio je od Hrvatske promenu retorike i podsetio da su i delovi odluke Suda u njenu korist.

  Na pitanje šta će biti ako Hrvatska i nakon pola godine ne prihvati odluku Suda Brglez je rekao da Slovenija neće pokušati da provocira, ali da će, ako se odluka ne bude poštovala, preduzeti pojedine mere radi samozaštite, dodajući da ne misli na primenu sile.

  Objasnio je da misli na intervencije policije, koja će morati da sprovodi patrole.

  „Radi se o tome da Hrvatska treba da poštuje nove granice i to bez provokacija“, poručio je Brglez.

  Rekao je i da je Slovenija spremna za nove pregovore o granici sa Hrvatskom ako Zagreb ponudi bolju ponudu od odluke Arbitražnog suda, što se,kako je konstatovao, ne očekuje.

   

  Tanjug    

  Tagovi:
  Piranski zaliv
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga