00:01 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2519
  Pratite nas

  Lideri Zapadnog Balkana u Trstu danas će potvrditi formiranje regionalnog ekonomskog područja, rečeno je danas u specijalnoj epizodi „Okruženja“ u kojoj su učestvovali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Makedonije Zoran Zaev i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

  Svilanović je rekao da je u opticaju bilo nekoliko ideja, a da je prošle nedelje u Briselu dogovoreno da se formira regionalno ekonomsko područje, što bi danas trebalo da se potvrdi na Samitu u Trstu.

  „EU danas dolazi sa 250 miliona evra, to je više nego što je bilo u Parizu i Beču (prethodni samiti)“, istakao je Svilanović, navodeći da ono što će danas biti prihvaćeno ne sme i ne treba da bude zamena za članstvo.

  Na pitanje šta je sa Crnom Gorom, budući da je iznela ranije rezerve tim povodom, Svilanović je rekao da su sve strane prošle nedelje prihvatile dokument.

  „Dobro je što je došlo do saglasnosti o zajedničkom ekonomskom prostoru. Ne prihvatamo da je to zamena za EU“, bio je jasan Dačić, dok je Rama istakao da region uopšte nije zanemarljiv kada se ujedini i izađe zajedno na treća tržišta.

  Edi Rama
  © AFP 2020 / Andrej ISAKOVIC

  Ekonomska kriza je ostavila posledice u regionu, rekao je Dačić, ali je naveo i da saradnjom može da se postigne više, a govoreći o situaciju u Srbiji, istakao je da je prvi proces reformi završen, da je rešeno pitanje visokog deficita, ali da je sada potreban rast.

  Zaev smatra da EU mora direktnije da pomogne regionu i da rast ne može da se svodi na dva, tri, četiri odsto već na šest odsto i više kako bi zemlje regiona brže dostigle razvijene zemlje EU i kako bi se motivisali investitori.

  Beograd i Skoplje su uspeli da privuku najveći broj investitora, rekao je Svilanović, koji ističe da mora da se dođe do harmonizacije investicionih politika i da se nudi nešto što je dodatna vrednost, a ne velike subvencije i jeftina radna snaga.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Trst, Zapadni Balkan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga