02:02 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Čekaćemo još malo, a možda i blokiramo Hrvatsku, izjavio je premijer Slovenije Miro Cerar.

  Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada pokušati da sa Hrvatskom postigne dogovor o implementaciji arbitražne presude o granici.

  On je napomenuo da će i pokazati odlučnost ako to ne bude moguće.

  „Sada nije vreme za najavljivanje mera protiv Hrvatske zbog kršenja arbitražne odluke i moramo pokazati spremnost da zajedno s njom postignemo dogovor o implementaciji“, rekao je Cerar novinarima prilikom posete opštini Novo mesto.

  On je dodao da Slovenija i Hrvatska moraju još jednom same da pokušaju da reše to pitanje, ali je naglasio da ukoliko to ne bude išlo, on će biti prvi koji će odlučno zahtevati da njegova vlada uradi sve što je potrebno da se primeni arbitražni sporazum.

  Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec ranije je rekao da Ceraru ne savetuje odlazak u Zagreb na planirani susret s hrvatskim premijerom Andrejem

  Plenkovćem tvrdeći da ima lična iskustva da Hrvatska ne poštuje dogovore i da bi međusobni dijalog o otvorenim pitanjima mogla da zloupotrebi kako bi „razvodnila“ arbitražnu presudu koju Slovenija želi da primeni.

  Erjavec, takođe, nije isključio mogućnost da će Ljubljana Hrvatsku, koja arbitražnu presudu ne priznaje, blokirati kad dođe vreme za njen ulazak u šengenski prostor. 

  Komentarišući izjavu ministra, Cerar je rekao da je prerano najavljivati mere protiv Hrvatske za koje se zalaže Erjavec koji očekuje da će Hrvatsku „pritisnuti“ i Evropska komisija, kao što je to učinila u slučaju Poljske zbog njene pravosudne reforme koju Evropska komisija ne odobrava, prenosi Hina.

  On je dodao da će Slovenija nuditi Hrvatskoj „ruku saradnje“ na implementaciji arbitražne presude „još neko vreme“.

  „Ako je Hrvatska prihvati, onda ćemo u to ići zajedno i sarađujući", rekao je Cerar, dodajući da je to najviše što može da ponudi, između ostalog i zbog međunarodne zajednice koja o tome očekuje međusobnu saradnju i dijalog.

  Cerar je ukazao na to da „svi očekuju da će se dve članice EU ponašati po evropskim standardima“ naglasivši da „Slovenija to i čini“.     

  Tagovi:
  arbitraža
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga