10:09 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Novom Sadu, povodom stalnih poziva Hrvatske da treba ugasiti Srpsku, da bi Zagreb najpre trebalo da „ugasi” ustaški natpis u Jasenovcu, a da će RS postojati dok postoji volja naroda.

  Milo Đukanović
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  On je ocenio da je iluzorno tražiti gašenje RS, jer je ona pokazala u nemogućim uslovima da može da egzistira, i da preživi razne pretnje koje su joj godinama bile nametane. 

  „RS ne zavisi od zahteva ni Hrvata, ni drugih, već će postojati dok ima volje naroda“, naglašava Dodik i podvlači da Srpska postoji već 25 godina. 

  Istakao je da je međunarodna zajednica sve vreme, na različitim mestima, bila protiv srpske zajednice. 

  „Glumila je neutralnost, ali sve što je tražila bili su projekti centralizacije BiH. Čak i raspadom bivše Jugoslavije jedino logično je bilo da RS ne ostane u BiH, pa su nas naterali. Sada imamo Dejtonski sporazum, a oni nam pričaju da treba da ga poštujemo, a pre toga su ga razgradili visoki predstavnici“, objasnio je Dodik. 

  On je naglasio da RS traži poštovanje izvornog „Dejtona“, a ne „trening“ koji vrše stranci u BiH. 

  „Čuli smo potpredsednika SAD Majka Pensa kako treba poštovati ’Dejton‘. I ja pozivam na poštovanje izvornog ’Dejtona‘“, zaključio je Dodik.

  Izvor: Tanjug

  Tagovi:
  Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga