19:50 03 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2362
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ustaški zločin u okolini Bihaća u leto 1941. godine, kada je ubijeno 12.000 ljudi, bio deo osmišljenog projekta likvidacije Srba i dodao da je stradanje Srba, koje je bilo skrivano u socijalističkoj Jugoslaviji, bilo dramatičnih razmera.

  On je to izjavio uoči današnjeg pomena za 12.000 ubijenih Srba, žrtava ustaškog terora u Garavicama kod Bihaća, prenose banjalučki mediji navode Srne. Dodik je kazao da je projekat likvidacije Srba „zaživeo“ u prvim mesecima ustaške vladavine.

  „Kao što Pag i Jadovno, gde je od maja do juna meseca ubijeno 40.000 ljudi, od čega 38.000 Srba, govori o tome da je to bio osmišljeni projekat likvidacije, tu treba dodati i ovo kod Bihaća, Šušnjar, Jasenovac, tu treba dodati Glinu, Prebilovce i mnoga druga mesta gde su Srbi stradali pod ustaškom kamom“, naveo je predsednik Republike Srpske.

  On je kazao i da je stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ 1995. godine bio završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, što je deo ideologije i zvanične politike još od Nezavisne države Hrvatske koja je u vreme Drugog svetskog rata veoma transparentno uništavala, prekrštavala, ubijala i iseljavala Srbe.

  Prema Dodikovim rečima, „Oluja“ je rezultat politike režima Franje Tuđmana koji nije dozvolio bilo kakvu mogućnost da se Srbi osećaju sigurnim na prostoru Hrvatske koju je on pokušao da napravi nezavisnom državom.

  „Ta nezavisna država Franje Tuđmana asocirala je mnoge Srbe na nezavisnu ustašku državu, tako da je to bio rezultat upravo straha koji je vladao kod srpskog naroda, trauma koje je doživeo u Drugom svetskom ratu“, poručio je Dodik.

  On je napomenuo da je Hrvatska od 1995. godine pod vlašću Franje Tuđmana etnički očišćena, bez prava Srba na imovinu i bez prava da se vrate, i pored činjenice što je postala članica EU.

   

  Tagovi:
  stradanje, Dodik, Srbi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga