11:30 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2212
  Pratite nas

  Više od 50.000 građana Republike Srpske tražilo je državljanstvo Srbije, izjavio je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

  On je dodao i da je velika zainteresovanost i za dobijanje srpskog pasoša.

  Nikolić kaže da su građani Republike Srpske, odnosno BiH, veoma zainteresovani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahteva.

  Precizirao je da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtevima obuhvaćeno više od 50.000 građana Srpske, odnosno BiH.

  „Prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji“, rekao je Nikolić, prenela je Radio-televizija RS.

  On je istakao da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da reši svaki pojedinačni zahtev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

  „Vlada Srbije je 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva ođave, tako da je procedura oslobođena naplate takse“, podsetio je Nikolić.

  Nikolić kaže da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banjaluci od 2014. godine, kada je počelo izdavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.

  „Primetan je trend povećanja broja zahteva za oko 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna“, konstatovao je Nikolić.

  Tagovi:
  Srpska, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga