23:18 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11850
  Pratite nas

  Povlačenje srpskih diplomata iz ambasade u Skoplju izazvalo je dosta polemike ali i straha, i među Srbima koji žive u Makedoniji. Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, za Sputnjik kaže da su stvari jasne i proste.

  „Ono što je bio izazov za novu makedonsku vladu, a to je da vodi politiku regionalne saradnje i stabilnosti, ona to nije uspela da ispoštuje, jer je još prilikom svog dolaska narušila odnose sa Srbijom, tako da od politike regionalne saradnje i stabilnosti nije ostalo ništa, a još manje je ostalo od politike dobrosusedskih odnosa“, kaže Stoilković.

  On je, nadovezujući se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su naši ljudi iz Ambasade povučeni nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa „dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije“, rekao da je tretman srpskog osoblja i Ambasade Srbije u Skoplju u rangu tretmana koji ima iranska ambasada.

  „U Makedoniji su Iran i iranska ambasada optuženi kao sponzori terorizma! Tako da je u tom smislu ovo jedan krajnje neprijateljski odnos prema Srbiji i prema našem personalu u Makedoniji. Jedan od sajtova koje kontroliše makedonska vlada objavio je, s druge strane, vest da je Srbija ljuta zbog toga što se Makedonija u novonastalim okolnostima pojavljuje kao sponzor zahteva da Kosovo bude primljeno u Unesko ove godine, iz prostog razloga što smo imali informacije da kosovska vlada neće ove godine aplicirati za prijem u Unesko. Treća veoma vidljiva stvar jeste da je novi predsednik makedonske vlade u Skoplju okupio i udomio u vladi skoro sve protivnike srpskog predsednika Aleksandara Vučića, stvarajući na taj način centar za političku i svaku drugu destabilizaciju Srbije. Treba imati u vidu da je predsednik Vučić ključna figura u političkom životu Srbije“, ocenjuje Sotilković.

  Naš sagovornik dodaje da sve ovo dodatno otežava i položaj srpskog naroda u Makedoniji, jer ako makedonska služba bezbednosti tako tretira diplomatski personal države Srbije, kako će tek da tretira političke lidere Srba u Makedoniji i Srbe koji su građani Makedonije.

  Stoilković kaže i da je zaokret koji je Zaev napravio time što je prvo rekao da Makedonija neće podržati Kosovo na putu u Unesko, da bi se sada ispostavilo da nije tako, običan spin.

  „To je samo jedna u nizu laži koje je makedonski premijer servirao srpskoj javnosti jer svi događaji koji su usledili su ga demantovali. Dakle, napuštena je politika regionalne saradnje, Makedonija se okrenula prema osi Tirana—Skoplje—Sofija. Iz Bugarske dolaze izjave da će ona da se prostire od Vardara do Crnog mora. Sa druge strane imate izjavu da će ’tiranska platforma‘ biti realizovana u celosti, što je na neki način i uvod u federalizaciju države. Tako da u tom smislu Srbiju treba držati što dalje iz cele ove priče, jer se Srbija u celom prethodnom periodu pokazala kao dokazani prijatelj Makedonije i makedonskog naroda. Nije radila na političkoj niti bilo kakvoj drugoj destabilizaciji Republike Makedonije i sve vreme je vodila politiku uzdržanosti kada su makedonski problemi u pitanju“, ističe naš sagovornik.

  Slično:

  Zaharova: Da li je Makedonija druga žrtva „Blumberga“ posle Srbije?
  Makedonija: Rusija neprijatelj, NATO nas štiti
  Stavridis: Makedonija sledeća ulazi u NATO
  Makedonija i BiH: Odnosi nikad bolji, sledi niz sporazuma
  Makedonija u NATO-u za četiri meseca?
  Makedonija žali: Dačićeva izjava ne koristi ni nama ni Srbiji
  Zaev sa albanskom batinom, Gruevski bez pasoša, Makedonija u haosu
  Makedonija: Novi šefovi bezbednosnih službi
  Makedonija u EU i NATO s novim imenom, Grci će razumeti
  Stoltenberg: Makedonija dobrodošla u NATO
  Makedonija na prekretnici: Menjamo ime, odluka pada na referendumu
  Makedonija sledeće godine u NATO-u — sa novim imenom?
  Makedonija dobila novu Vladu, Zoran Zaev premijer
  Tagovi:
  ambasada, Unesko, ivan stoilković, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga