09:50 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  323140
  Pratite nas

  Albanci koji su deo Vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade, traže da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko. Premijer Vlade Makedonije nema mnogo poteza koje bi mogao da povuče u takvoj situaciji. Beograd može da uzvrati.

  Plan Makedonije da podrži Kosovo u Unesku, povlačenje srpskih diplomata iz Skoplja i zvanična izjava koja je usledila iz Makedonije da će se u ovom pitanju ponašati kako se bude ponašala većina država Evropske unije nisu nešto što odlikuje dobrosusedsku politiku koju je makedonski premijere Zoran Zaev obećao Srbiji i srpskom rukovodstvu.

  Koje posledice može da ima ovaj sled događaja?

  Makedonski analitičar Branko Đorđevski za Sputnjik kaže je jasno da su se odnosi Makedonije i Srbije postali talac Kosova, odnosno albanske politike. Kako navodi, poruka koju je Srbija povlačenjem diplomata iz Skoplja poslala Makedoniji model je po kome će se Beograd ponašati ako Makedonija ne odustane od podrške Kosovu za prijem u Unesko.

  „Makedonija bi iz ovoga trebalo da izvuče pouku da bi, ako bude glasala u suprotnosti sa interesom Srbije, moglo da dođe i do preispitivanja upotrebe ustavnog imena Makedonije, odnosno, Srbija bi mogla ubuduće da koristi referencu BJRM, a ne Republika Makedonija, kao što je dosad to činila. Jasno je da je Kosovo ta tačka gde se interesi Makedonije i Srbije razilaze zbog postojanja velike albanske zajednice u Makedoniji, ali i zbog činjenice da je Makedonija priznala državnost Kosova. Sada to udaljava Srbiju i Makedoniju. Mogu samo da se nadam da to neće eskalirati. Veoma je bitno kako će da odigra makedonski premijer Zoran Zaev, jer on je dosad stajao na stavu da će Makedonija biti neutralna kada je u pitanju prijem Kosova u Unesko“, kaže naš sagovornik.

  Đorđevski tvrdi da je cela stvar u rukama Albanaca, koji čine deo vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade.

  „Oni traže da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko, i ne vidim koji bi drugi potez Zaev mogao da povuče u takvoj situaciji. Ali sada je zaista on na potezu. Sam je rekao da Makedonija treba da bude neutralna, sam je izazvao reakcije albanskih stranaka. Glasanje u Unesku se približava, i možemo samo da čekamo i da vidimo šta će on lično da uradi.

  On se nada da do veće eskalacije političkog sukoba neće doći, ali napominje i da je ovo vreme interesa, te da se svaka država povodi za svojim.

  Slično:

  Makedonija: Albanski ambasador na raportu zbog „Slavomakedonaca“
  Makedonija — krizi nema kraja
  Kosovo plus Makedonija — „Velika Albanija“
  Tusk: Makedonija mora da formira vladu
  Makedonija danas bira predsednika Sobranja: Džaferi najozbiljniji kandidat
  Ide li Makedonija putem Ukrajine?
  Tagovi:
  ambasada, Makedonija, povlačenje, Unesko, diplomatija, Albanci, Balkan, Makedonija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga