02:15 09 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Požar blizu Splita, Hrvatska

  Masovna histerija — krive Srbe za požare, hrvatski sajt ih brani

  © AFP 2019 /
  Region
  Preuzmite kraći link
  4031
  Pratite nas

  Posle brojnih požara koji su juče buknuli u zadarskoj županiji, na Fejsbuk stranici „Vatrogasci - Oni su naši heroji“, pojavila se objava o uzrocima požara, a hrvatski mediji navode da se u objavama na društvenim mrežama za to veoma često krive Srbi.

  U objavi „Malo o požarima“ piše da postoji mnogo različitih uzroka požara, ali da nije zanimljivo ako je uzrok udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni pikavac iz automobila i slično, već se najviše čuje „Podmetnuto“.  —

  „Ako je podmetnuto to može biti i puka nesreća, jer neki nikako da shvate da se leti ne pali roštiljčić u prirodi, može biti da neko vari u svom dvorištu pa iskrica odleti (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamenu parcele u građevinsku. Ali svi su spremni da viču — ’To su oni što mrze sve hrvatsko‘, piše u objavi.

  Administrator profila dalje navodi da ako i jeste ljudski faktor, u Hrvatskoj živi najviše Hrvata, a onda manje ostalih, ali se opet čuje „Oni“.

  „Oni mogu biti Romi, Česi, Italijani, muslimani i oni drugi. Pogađate što se viče?— ’Srbi, naravno‘. I ko sad može izaći na kraj sa takvom masovnom histerijom? Pa ljudi moji, koji vam je?“, navodi se u objavi.

  Kako se navodi, ovog leta je bilo preko 200 požara i za svega 10-ak se zna ko ih je potpalio.

  „Definitivno s nama nešto nije u redu. Komentarima na objave pokazujemo koliko malo znamo. Pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. Pokazujemo kako ne znamo analizirati uzroke i posledice, razmotriti sve opcije, izabrati najverojatniju. I svejedno se ograditi da imamo premalo informacija, da ono što pročitamo na moćnom internetu često bude daleko od istine“, navodi administrator.

  Dodaje se i da se mora razviti svesnost odgovornosti za reči koje izričemo, a koje mogu nekog povrijediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo.

  Požar u okolini Tivta
  © Sputnik / Dušan Radivojević

  „Te reči su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, strah me da je količina te ludosti dovoljna da se skupe u rulju i krenu na linč paleći „onima“' sela, automobile, njive…Vidim da bi neki vešali, streljali, mučili…. Čitam i da bi krv u potocima…..Ima li kraja više svemu“, objavljeno je na stranici.

  Mediji su ranije javili da je policija u Kninu privela je nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa požarima na tom području Šibensko-kninske županije.

  To je objavio portal „ŠibenikIN", pozivajući se na policijske izvore, a Index prenosi da je uhapšeno šest osoba, od kojih su dvojica državljani Srbije

  Tagovi:
  srbi, požari, Hrvatska, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga