08:48 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1121
  Pratite nas

  Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević rekao je da radikalne islamističke grupe iz Saudijske Arabije mesečno isplaćuju po 300 evra pojedincima u BiH koji potpišu ugovor o tome da će se odazvati pozivu na džihad, bez obzira na to u kojem se delu sveta vodi takozvana „sveta borba“.

  „Saudijske nevladine organizacije kao što su ’Haramejn‘, ’Benevolens internešenel‘ i ’Taibah‘, koje se već godinama nalaze na crnim listama Saveta bezbjednosti UN zbog povezanosti sa terorizmom, glavni su finansijeri radikalizacije Bošnjaka u BiH“, kaže Galijašević.

  Galijašević kaže da ove grupe mesečno plaćaju po 100 evra ženama u BiH koje prihvate da celo telo pokriju po strogim šerijatskim pravilima.

  „Ista novčana suma plaća se i bošnjačkim muškarcima koji pristanu da puštaju duge vehabijske brade, a ukoliko cela porodica pređe na praktikovanje radikalne verzije islama, za to se dobija dodatni mesečni bonus od 200 evra“, rekao je Galijašević za „Euroblic“.

  On kaže da je svima koji žive u Federaciji BiH već dugo poznat ovaj cenovnik, dodajući da je to javna tajna u svim većim gradovima. Galijašević je rekao da je tačna nedavna izjava austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca da se u Sarajevu ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu.

  Sociolog religije iz Tuzle Mehmedalija Nuhić rekao je da lično poznaje veliki broj donedavnih bošnjačkih ateista ili sledbenika umerene bošnjačke verzije islama koji su dobili novac za „mnogo čvršće povezivanje sa Alahom“.

  Nuhić navodi da je posebno zanimljiv slučaj žene koja je od moderno odevene osobe počela da izlazi u grad potpuno pokrivena.

  „Stvari su se promenile kada je iz nekih razloga nekoliko meseci prestala da joj stiže novčana uplata, posle čega je ponovo počela da se odeva moderno“, kaže Nuhić.

   

  Izvor: Iskra

  Tagovi:
  nadnica, vehabije, islamisti, džihadisti, Mehmedalija Nuhić, Dževad Galijašević, Saudijska Arabija, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga