01:29 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 22
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je položaj Drvara i drugih srpskih opština u Livanjskom kantonu i Federaciji BiH (FBiH) i dalje težak zbog nerazumevanja kantonalnih i federalnih vlasti i da ovaj problem traje predugo.

  „Ovaj položaj težak je i zbog zanemarivanja bitnih stvari i stavljanja u neravnopravan položaj opština sa srpskom većinom u ovom kantonu (Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac) u odnosu na opštine gde su drugi narodi u većini“, rekao je Dodik novinarima u Drvaru nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Livanjskom kantonu.

  On je naglasio da ovaj problem traje predugo i da je to pitanje koje će morati da se rešava na nivou FBiH i na nivou odnosa u okviru konstitutivnih naroda u BiH, prenose Nezavisne novine.

  Dodik je podsetio da je već duže neadekvatno popunjen Dom naroda FBiH i da nikada nije dosegao do ustavne većine koja je potrebna za konstituisanje, što govori o odnosu prema Srbima.

  Predsednik Srpske je rekao da taj problem mora da bude rešen za sledeće izbore i da je sa predstavnicima Srba u ovom kantonu razgovarao o načinima na kojima bi pitanje moglo biti rešeno.

  „Podržaćemo izmene Izbornog zakona, ali tražimo da se ovde pozicioniraju stvari za Dom naroda (FBiH) i za Srbe u celini, tako da Srbe mogu predstavljati oni koji se biraju tamo gđe Srbi žive, a ne neka vrsta imaginacije jer znamo da je bilo Bošnjaka koji su se proglašavali Hrvatima i Srbima, a onda oni nekoga zastupaju“, rekao je Dodik.

  On je pojasnio da će podržati izmene Izbornog zakona kada je reč o FBiH — da Srbi biraju svoje predstavnike tamo gde žive. Prema njegovim rečima, trebalo bi ove četiri opštine da predlože ili izaberu većinu u Domu naroda FBiH i da se i ovo područje jasno pozicionira u okviru Federacije.

  Tagovi:
  region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga