20:19 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1417
  Pratite nas

  Albanski premijer Edi Rama, koji je bio domaćin današnjeg premijerskog skupa zemalja regiona u Draču, poručio je da je najvažnije da se o svim problemima na Balkanu razgovara na najvišem nivou.

  Rama je istakao da je za 10 godina izvoz zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju udvostručen, ali da se i dalje mnogo gubi na birokratskim procedurama zbog kojih roba čeka na granicama.

  „Kada bi se sabralo sve vreme čekanja robe na granici, gubimo tri miliona godina“, rekao je Rama na konferenciji za novinare.

  Ponovio je da sve zemlje pojedinačno imaju male ekonomije i da samo zajedno mogu da postanu značajne.

  Potrebna je, takođe intenzivnija saradnja u borbi protiv kriminala jer, kako je rekao, kriminal nema ni zastavu, ni nacionalnost, a ne poznaje ni granice.

  Domaćin skupa u Draču je rekao da su premijeri najviše vremena posvetili privrednoj saradnji i trgovinskim barijerama, digitalnoj ekonomiji i tome kako da ceo region bude privlačniji za investitore, ali da bude bliže EU.

  „Na političkom nivou smo se saglasili o tome i tu postoji puna sinergija“, kazao je Rama istakavši da je usvojena agresivna agenda prema kojoj je neophodno ubrzati protok robe i poboljšati transportne veze.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Edi Rama, Drač
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga