15:42 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostavila je pitanje referenduma o statusu Republike Srpske za kasnije, da se po tom pitanju u RS ne bi napravile podele u društvu, izjavio je danas predsednik te partije i predsednik RS Milorad Dodik nakon dvodnevnog savetovanja predstavnika SNSD u Bijeljini.

  Fena prenosi da je Dodik pojasnio da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu RS u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za njegovo održavanje.

  "Kao odgovorna politička partija, ceneći međunarodne okolnosti i neobezbeđen konsenzus u okviru RS, jer je nemoguće obezbedititi konsenzus po bilo kom pitanju sa strankama Saveza za promene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati", naveo je Dodik.

  On je kazao da će SNSD i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati da izgradi konsenzus u RS po tom pitanju.

  Dodik je rekao da je stranka imala obavezu da se na savetovanju osvrne i na odluku Sabora SNSD, koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili proceniti uslove za moguće održavanje referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini.

  „Nemoguće je izgraditi konsenzus sa SDS koji to ne želi, ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost Republike Srpske, (bivši predsednik RS Dragan) Čavić ne želi samostalnost RS, ali su i te kako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane“, tvrdi Dodik.

  On je ponovio da je programski cilj SNSD da se BiH vrati na izvorni Dejtonski sporazum i da "BiH kao izvorno dejtonska može da opstane".

   

  Tanjug    

  Tagovi:
  referendum u Repulici Srpskoj, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga