09:59 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rad na deklaraciji o opstanku srpskog naroda dobro napreduje i da bi tekst trebalo da bude usvojen u parlamentima Srbije i Srpske u novembru.

  „Želimo da dođemo do najboljeg mogućeg dokumenta i zato ćemo u celi proces uključiti veliki broj ljudi koji imaju šta da kažu o položaju i budućnosti Srba na ovim prostorima“, naglasio je Dodik.

  On je za „Večernje novosti“ rekao da timovi iz Srbije i Republike Srpske intenzivno rade na tome i naveo da će se pre završetka dokumenta najverovatnije još jednom sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i političkim predstavnicima Srba iz regiona.

  Kada je reč o referendumu o statusu Republike Srpske, Dodik je ponovio da bi to u ovom trenutku dovelo do podela u društvu i da je želja da se to izbegne.

  Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da SNSD kao odgovorna partija to želi da izbegne, uzimajući u obzir međunarodne okolnosti i izostanak konsenzusa ključnih političkih igrača.

  „Odložićemo razmatranje tog pitanja“, rekao je Dodik i podsetio na odluku sabora njegove stranke da se do kraja ove godine procene uslovi za moguće održavanje referenduma.

  Prema njegovim rečima, ni SDS, ni PDP, ni Dragan Čavić ne žele samostalnost Srpske.

  „Uslovi za izjašnjavanje u 2018. godini nisu stvoreni, ali nastavićemo da tražimo konsenzus o svim pitanjima važnim za Srpsku, pa i o ovom“, poručio je predsednik Srpske. 

   

  Tagovi:
  region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga