17:40 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  5019
  Pratite nas

  U hrvatskoj javnosti je otvorena polemika o tome da li treba sprečiti da se u Saboru pojavljuju predstavnici nacionalnih manjina.

  U emisiji Otvoreno na HRT stavove su sučelili ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ), bivši ministar Arsen Bauk (SDP), Željka Markić (inicijativa „U ime obitelji“), Anto Đapić (HOS), Robert Podolnjak (Most) i Boris Milošević (SDSS),  piše  T-portal, preneo je B92.

  Markićeva je rekla da mogući referendum o tom pitanju nije antisrpski, nego antikorupcijski, kao i da nigde u EU manjine nisu u položaju kao što su u Hrvatskoj, da imaju garantovane poslanike u Saboru koji mogu da odlučuju o svim pitanjima.

  Milošević je ocenio da to jeste antimanjinska i antisrpska inicijativa, koja predstavlja udar na dostignute standarde zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

  Hosovac Đapić se saglasio sa ministarkom Markić i dodao da „svi treba da budu politički Hrvati“, uz napomenu da je inicijativa reakcija na „napade na elitu hrvatsku jedinicu HOS povodom postavljanja spomen-ploče njenim poginulim pripadnicima u Jasenovcu“.

   

  Tagovi:
  Hrvatski sabor, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga