15:40 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 181
  Pratite nas

  Istarski antifašisti izviždali su danas u Pazinu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, a okidač je bio njen govor u kojem je spomenula zasluge Crkve, čiji sveštenici su, kako je rekla, bili progonjeni i ubijani, tokom antifašističke borbe, dok je aplauz dobila za kritike izrečene na račun aktuelne vlade.

  Govoreći na svečanoj sednici županijske skupštine, povodom obeležavanja Dana Istarske županije i 70. godišnjice Pariske mirovne konferencije, Kitarovićeva je, između ostalog, rekla da se u Istri razvio prvi antifašistički pokret, i da je svaki istarski „domoljub“ bio antifašista, nezavisno od ideološke pripadnosti.

  „Poseban doprinos toj narodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko sveštenstvo…. Taj doprinos nije nažalost nakon rata bio cenjen. Naprotiv, Crkva je, iz ideoloških razloga, bila izložena različitim progonima, pa i ubistvima sveštenika i vernika. I to treba reći kao jednu od istina“, rekla je Kitarovićeva, čije reči su dočekane sa nezadovoljstvom brojnih okupljenih antifašista.

  Na njenom izlasku iz dvorane oni su uzvikivali „Tito, Tito“, a potom su počeli i da pevaju partizanske pesme.

  Kitarovićeva je zaslužila i aplauze kada je počela da kritikuje aktuelnu vladu.

  „Žao mi je što to moram da kažem, ali sve hrvatske vlade dosad samo su formalno isticale decentralizaciju kao politički cilj. Nismo se međutim u tome gotovo ni pomakli. S druge strane, županije su uprkos tome pokazale inicijativu“, rekla je hrvatska predsednica.

  S druge strane, govor bivšega predsednika Stjepana Mesića prekidan je aplauzima svaki put kada bi spomenuo Tita.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  antifašizam, HDZ, Vlada Hrvatske, Josip Broz Tito, Stjepan Mesić, Kolinda Grabar-Kitarović, Istra, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga