10:10 15 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Hrvatska

  Poruka mladima u Hrvatskoj: Učite jezike i bežite!

  © AP Photo / Darko Vojinović
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  „Učite strane jezike i bežite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti deci“, izjavila je danas aktuelna pravobraniteljka za decu Ivana Milas Klarić na saborskom Odboru za porodicu, mlade i sport, koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati njen Izveštaj o radu za prošlu godinu.

  Milas Klarićeva, koja je na odlasku, nije se javila na konkurs za izbor pravobranitelja raspisan na osnovu novog zakona, a prozvala je saborsku većinu da je na vladin predlog (novim zakonom) uništila nezavisnu instituciju pravobranitelja, prenosi portal „Indeks“.

  Pravobranitelj za decu u Hrvatskoj više nije nezavisno telo, rekla je s puno gorčine pravobraniteljka i poručila da ne zavidi onome ko će je naslediti.

  Ona je dodala i da u ombdusmanskim krugovima vredi pravilo — kad te vlast smeni, znači da dobro radiš.

  O sadržaju samog Izveštaja nije puno govorila, navela je da su ga zastupnici dobili pre šest meseci, pa su imali vremena da ga prouče i, da se on, nezavisno od toga kako će se o njemu glasati, neće promeniti, kao ni činjenica da je stanje prava dece loše.

  Sadržaj Izveštaja godinama je (od 2003.) sličan, po njima se u svim vladama u pravilu ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči da napravi presedan, uništi nezavisnu instituciju, diskriminiše decu i pogorša im položaj, rekla je Milas Klarićeva navodeći i kako u civilizovanim državama, „što Hrvatska nije“, nema glasanja o Izveštaju, prenosi „Indeks“. Kod nas pak on služi da se smeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi, rekla je Milas Klarićeva.

  Tagovi:
  mladi, imigranti, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga