05:36 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 871
  Pratite nas

  Zastupnici „Mosta“ u Hrvatskom saboru danas su se oštro obrušili na predlog Zakona o upravnoj inspekciji, tvrdeći kako se njime širi „hobotnica izvršne vlasti“ koja nastoji da sve drži pod kontrolom, a rasprava nije bila pošteđena ni istorijskih tema i pominjanja Josipa Broza Tita i Istre.

  Miro Bulj iz koalicije „Most“ rekao je da se IDS u Istarskoj županiji ponaša kao i centralna vlast u Zagrebu. „Vi ste svedoci u Istri na koji način bi decentralizacija trebalo funkcioniše“, rekao je Bulj, a prenosi „Indeks“.

  „U pravu ste kad kažete da je Hrvatska visokocentralizovana, ali ne znam zašto napadate Istru. To je jedna od županija koja s pravom traži veću autonomiju, u budžet uplaćuje 800 miliona kuna više nego što iz njega dobija“, poručio mu je Nenad Stazić iz SDP-a.

  Istru je, kaže SDP-ovac, u sastav Hrvatske uneo Josip Broz Tito. „A država se odriče i Tita i njegovog dela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španija je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog dela i kad Istrani toliko uplaćuju, a ovako ih vređate, mislim da bi Istrani trebalo da razmisle da postupe kao Katalonci“, rekao je Stazić.

  Republika Istra - moneta
  Republika Istra - moneta

  Svojim izlaganjem zaradio je opomenu predsedavajućeg Sabora Milijana Brkića. „Mislim da insinuacije o otcepljenju nisu primerene u ovom visokom domu“, poručio mu je Brkić.

  Tagovi:
  Istra, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga