07:00 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  5671
  Pratite nas

  Albanci će pitanje „tiranske platforme“ potegnuti u onom trenutku kada za to budu dobili zeleno svetlo od svojih mentora.

  Epilog prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji je takav su Albanci pobedili u 20 od ukupno 80 opština u Makedoniji. Vladajuća stranka Zorana Zaeva pobedila je u 40, dok je stranka VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog dobila 20 opština.

  Iako su ovo preliminarni rezultati, ako se ne desi neko čudo do drugog kruga izbora za gradonačelnike (29. oktobra), koji se biraju po većinskom sistemu, izvesno je da su na ovim izborima najviše profitirali Albanci.

  Da li to znači da realizaciju „tiranske platforme“ sada više niko ne može da zaustavi u Makedoniji?

  Branko Đorđevski, politikolog iz Skoplja, naglašava da je stvarni pobednik ovih lokalnih izbora albanska politička stranka DUI, koja je posle loših rezultata na parlamentarnim izborima sada povratila glasače. 

  Naš sagovornik veruje da je ispravna teza da je jačanje albanskog političkog subjekta u Makedoniji dobar put do potpune realizacije „tiranske platforme“, ali ne veruje da je sada dobar tajming da bi se na njoj insistiralo.

  „U kampanji se pitanje ’tiranske platforme‘ nije ni pominjalo i to je na neki način gurnuto pod tepih. Mnogo toga je amortizovano sa ovim Zakonom o dvojezičnosti koji se nalazi u proceduri u Sabranju, a oko koga se čeka i izjašnjavanje Venecijanske komisije. I zato mislim da je ’tiranska platforma‘ zasad amortizovana sa ovim zakonom“, veruje Đorđevski.

  Naš sagovornik, takođe, podseća da je u međunarodnoj zajednici najvažnije pitanje koje mora da se reši do kraja godine — ime Makedonije, zbog čega, kaže on, stranci nemaju vremena da se bave tiranskom platformom. Sa druge strane, ni Albanci u Makedoniji ne žele da istrčavaju na nesiguran teren. On podseća da je Zakon o dvojezičnosti koji je prihvaćen od strane DUI, neka vrsta amortizacije same tiranske platforme.

  „Što se tiče ’tiranske platforme‘, ona prolazi kao i sve što se do sada dešavalo u albanskom političkom korpusu. Dakle, zahtev se postavi, radi se malo na njemu, pa se onda gurne pod tepih i u određenoj situaciji izvadi. Tako će biti i sada“ veruje Đorđevski.

  On smatra da će DUI kao albanska stranka jačati, ali isto tako podseća da i SDSM ima jako glasačko telo među Albancima, a to su uglavnom glasovi onih albanskih partija koje nisu iz DUI, a za koje se sumnja da „šuruju“ sa VMRO-DPMNE, kao što je to recimo „Besa“, koja je na ovim izborima prošla veoma loše.

  Đorđevski, takođe, veruje i da Albanci u Makedoniji neće samoinicijativno da krenu u neku „akciju“ dok ne dobiju signal od svojih mentora.

  Inače, ovo su šesti lokalni izbori u Makedoniji, na kojima je pravo glasa imalo nešto više od milion i 800 hiljada građana koji su birali gradonačelnike i zastupnike veća u 80 opština i Gradu Skoplju. Izbori dolaze pet meseci nakon što su Socijaldemokrate premijera Zorana Zaeva preuzele vlast u državi, posle dugogodišnje vladavine VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

  Slično:

  Makedonija: Četiri godine zatvora za napad u Sobranju
  Makedonija: Britanac priveden zbog vojne špijunaže
  Stavridis: Makedonija sledeća ulazi u NATO
  Da li će Makedonija podržati članstvo Kosova u Interpolu?
  Zaev ispunjava besu Albancima: Hoće li Makedonija opstati
  Makedonija i BiH: Odnosi nikad bolji, sledi niz sporazuma
  Zaev sa albanskom batinom, Gruevski bez pasoša, Makedonija u haosu
  Makedonija: Novi šefovi bezbednosnih službi
  Makedonija sledeće godine u NATO-u — sa novim imenom?
  Makedonija traži povlačenje savetnika Ambasade Srbije
  Makedonija: Istraga protiv Gruevskog
  Klintonista dolio ulje na vatru: Makedonija na ivici rata
  Makedonija — Ukrajina kao sudbina?
  Makedonija: Održan miran protest, Zaev uslovio Ivanova (video)
  Tagovi:
  tiranska platforma, izbori, Albanci, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga