05:42 08 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 640
  Pratite nas

  Republika Srpska želi da bude zajedno sa Srbijom u odluci o tome da li će srpski narod pripadati nekom savezu ili neće, sadašnja odluka je neutralnost i mi to pratimo, izjavio je danas u Beogradu predsednik Srpske Milorad Dodik.

  Dodik je objasnio da taj stav podrazumeva i da se odbacuju sve aktivnosti vezane za učlanjenje BiH u NATO: 

  „Mi, istorijski gledano, ne želimo više iskustva koja smo imali sa Austrougarskom, kada su Srbi sa prostora Hrvatske i današnje BiH bili mobilisani u austrougarsku vojsku da bi napali Srbiju. O tome ne želimo ni hipotetički da razmišljamo“, rekao je Dodik.

  Predsednik Republike Srpske je istakao da u RS godinama postoji gotovo konsenzus o tome da, imajući u vidu istoriju sa NATO-om, „činjenica je da su nas bombardovali, da su bili na strani muslimana u završnici rata, činjenica je da su bombardovali Srbe i Srbiju i da su odlučivali i kažnjavali ne samo vojno, nego i politički Srbe i srpske države, Republiku Srpsku i Srbiju“.

  Prema rečima predsednika RS, postoji nesaglasnost naroda o članstvu u NATO-u i političari u RS moraju da vode računa o tome, kao što se o tome vodi računa u drugim zemljama.

  „Meni je stalo do mišljenja našeg naroda, i sve političke partije, i vlast i opozicija, godinama su govorili da smo mi za neutralan status imajući u vidu, između ostalog, da ne želimo da vojni savezi na ovom prostoru imaju granicu na Drini, pa da Srbija ostane neutralna, a da mi budemo uključeni u neki vojni savez“, rekao je Dodik.

  Sa tim stavom Republika Srpska ide na nivo BiH i tamo će u okviru predviđenih procedura utvrđivati zajedničku politiku, rekao je predsednik RS i dodao da ne zna da li će biti utvrđena zajednička politika jer je u rezoluciji rečeno da će narod na referendumu o tome odlučiti i da to neće uraditi politička elita.

  Odlučivanje o vojnim savezima, kao i drugim savezima, nije deo Dejtonskog sporazuma, to je ono što pripada BiH, naveo je Dodik i objasnio da je BiH sastavljana od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da ni politika ne može to da zaobiđe.

  Prema rečima predsednika RS, američka ambasada, a pre svega lokalno osoblje i američka ambasadorka Morin Kormak, neprimereno se mešaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

  „To je posebno praksa ove ambasadorke koja je predstavnica stare administracije, koju ne dotiče ono što sam predsednik SAD Donald Tramp govori da se neće mešati u unutrašnje stvari“, rekao je Dodik.

  Ona nastoji da „to radi obimno“ i u svakoj prilici i upetljava se ne samo u globalne odluke nego i u makro i mikro odlučivanje.

  Dodik je naveo da američka ambasadorka kaže da je odluka o članstvu u NATO-u doneta, ističući da je to tako „možda u njenoj glavi“.

  On je istakao da je doneta odluka da se krene u razgovor sa NATO o učlanjenju, pre desetak godina, pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da je opšte poznato da se konačna odluka o učlanjenju u neki savez mora doneti neposredno pred ulazak.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga