17:47 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  246
  Pratite nas

  Američke vlasti bi trebalo da istraže da li su pare američkih i evropskih poreskih obveznika preko EBRD-a i Svetske banke završile u Agrokoru, i time bile iskorišćene za održavanje u životu „rođačkog kapitalizma i kriminala na Balkanu“.

  To se navodi u tekstu Nataše Srdoč sa Adrijatik instituta za javne politike, objavljenom u „Hafington postu“.

  „Američke vlasti imaju odgovornost da sprovedu temeljnu istragu oko pranja novca u slučaju ’Agrokora‘ i Hrvatske, koja je odavno tome izložena“, objavio je taj američki list uz naglasak da bi istragu trebalo da pokrene američko Ministarstvo pravosuđa.

  Kako se navodi, to bi građani Hrvatske i Balkana pozdravili, i tako bi se vratila „nada u ovu osiromašenu regiju“.

  Skandal oko „Agrokora“ opisuje se kao „nasleđe bezakonja, pogodbi i političke korupcije koji bujaju u Hrvatskoj proteklih 26 godina“. Naglašeno je da je „Agrokor“ prethodno bio proglašavan „uspehom HDZ-a“.

  List navodi i da je to bila vizija Franje Tuđmana o 200 bogatih porodica, koju su onda u delo sprovodili HDZ-ovi premijeri i ministri od 1990-ih.

  Kako se navodi, i Ivo Sanader je kao premijer opraštao poreske dugove „Agrokora“, a koncern Ivice Todorića bio je „najveći primalac državnih subvencija“, a sve je to bio deo „sistema rođačkog kapitalizma“ u kojem su profitirali odabrani tajkuni.

  Navodi se i da je revizija u međuvremenu otkrila velike promašaje u upravljanju „Agrokorom“, što je „prethodno previdela Poreska uprava“.

  Autorka konstatuje veliku kadrovsku povezanost „Agrokora“ i državnih institucija, odnosno podatak da je bivši guverner Hrvatske narodne banke bio zaposlen u „Agrokoru“, što je tek jedan od brojnih primera.

  „Porodica Todorić dominirala je medijima i u marketinškom sektoru i živela u dvorcu koji je pak bio pod hipotekom ’Hipo banke‘ preko zajmova“, piše „Hafington post“.

  Kako se predviđa, hrvatsko pravosuđe neće biti u stanju da raščisti taj skandal jer je „pod uticajem politike“, a autorka zaključuje tekst citatom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da će istraga o „Agrokoru“ dovesti do „erozije poverenja građana u političare i institucije“.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  Hafington post, Agrokor, Ivica Todorić, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga