20:46 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
    Region
    Preuzmite kraći link
    0 318
    Pratite nas

    Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ocenio je da Evropska unija sama otvara vrata Rusiji i Kini na Balkanu, jer nije posvećena regionu, niti ulaže u njega.

    On je za britanski „Telegraf“ rekao da je paradoks to što se kineski krediti i novac koriste da se izgradi evropski koridor koji povezuje Srbiju i Grčku kroz Makedoniju.

    „To je ono o čemu govorim. To je evropska kratkovidost, to je poziv Kini“, rekao je Ivanov.

    Prema njegovim rečima, Evropa je i dalje zaglavljena u 20. veku i u svojim internim razmiricama, koje je onemogućavaju da se suoči sa izazovima novog veka — od masovnih migracija, preko digitalnog kriminala, do „revanšističke Rusije“, prenosi B92.

    „Donedavno nismo imali ruske investicije u Makedoniji. Ali, kako se Evropa povlači, odnosno ne ispunjava obećanja o pretvaranju Balkana u deo EU, to je kao poziv same EU da neko dođe i ispuni prostor“, smatra Ivanov.

    U tekstu se navodi da se Makedonija kao zemlja već godinama nalazi u „vakuumu“, ima problema oko imena sa Grčkom, ima česte unutrašnje političke krize, a tu su i aspiracije ka EU i NATO-u. Ivanov smatra da je zemlji potreban podstrek iz Evrope, ali i ukazuje na to da je Makedonija potrebna Evropi.

    „Evropa bi trebalo da nauči lekcije iz istorije i da prestane da ignoriše raskršća koja povezuju EU sa nestabilnim Bliskim istokom i nadolazećom Kinom. Bizmark je rekao da onaj koji kontroliše dolinu Vardara, kontroliše vezu između Evrope i Bliskog istoka. Onaj koji kontroliše tu vezu, kontroliše vezu Evrope i Azije. Izgleda da je EU to zaboravila“, rekao je Ivanov.

     

    Tanjug

    Tagovi:
    NATO, EU, Bizmark, Đorđe Ivanov, Makedonija, Grčka, Kina, Srbija
    Standardi zajedniceDiskusija
    Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga