06:18 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  8397
  Pratite nas

  Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić nije kriv po tački 1 za genocid (sedam opština), ali je proglašen krivim kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata za genocid po tačkama od 2 do 11 (među kojima i za Srebrenicu). Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

  Novinarka Sputnjika Nataša Milosavljević izveštava sa lica mesta
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Novinarka Sputnjika Nataša Milosavljević izveštava sa lica mesta

  Optužnicom se Mladić teretio za četiri zločinačka poduhvata, a za jedan od njih, koji se odnosi na šest opština, oslobođen je. Osuđen je zbog udruženih zločinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

  Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu koji se odnosi na Srebrenicu, Tribunal je zaključio da je Mladić imao nameru da se bosanski muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dečaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, dece i starih muškaraca, i to putem izvršavanja genocida, progona, istrebljenja, ubistva i prisilnog premeštanja, rekao je sudija.

  Prema njegovim rečima, jedini razumni zaključak je da je Mladić imao nameru da uništi bosanske muslimane iz Srebrenice, te da je imao nameru da ostvari cilj UZP-a u vezi sa Srebrenicom izvršavanjem krivičnog dela genocida.

  Kada je u pitanju Sarajevo, sudsko veće je našlo da je Mladić imao nameru da „pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva“. 

  Lično je naredio prekid svih linija snabdevanja Sarajeva kako bi ljudi izlazili na otvoreno, pod snajpersku paljbu i granatiranje“, rekao je sudija. 

  Mladić je, prema zaključku Orijevog veća, predložio da se bombarduje Sarajevo, a 6. septembra 1995. je naredio prekid snabdevanja Sarajeva vodom i strujom, što je stanovnike nateralo da izađu iz domova i budu izloženi snajperskom delovanju i granatiranju.

  Sudija je prethodno pročitao zaključke koji se odnose na više tačaka optužnice.

  Sudsko veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

  Veće je, kako je dodao sudija, konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da su izvršioci pokazivali malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

  U logorima, kako je naveo, nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim bokserima, primoravani su da jedni druge siluju i da međusobno pod prisilom vrše i druge polne radnje.

  Ori je naveo da su mnoge muslimanke silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

  Kada je u pitanju tačka optužnice koja se odnosi na Sarajevo, veće je, prema rečima sudije, utvrdilo da su pripadnici sarajevsko-romanijskog korupsa širili teror i zastrašivali stanovništvo, da su počinili ubistva civila i zločin protiv čovečnosti.

  Od sredine maja 1992. do novembra 1995. godine namerno je granatirano i snajperskim hicima gađano stanovništvo Sarajeva, i to često na lokacijama gde je bilo malo ili nimalo vojnih objekata.

  Snimak izricanja presude Ratku Mladiću pogledajte ovde:

  Najnovije vesti
  • 12:33

   Pogledajte snimak izricanja presude Ratku Mladiću

  • 12:08

   Mladiću doživotna kazna zatvora

   Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH, proglašen je da nije kriv po tački 1 za genocid (sedam opština). Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

   Mladić je proglašen krivim kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata za genocid po tačkama od 2 do 11 (među kojima i za Srebrenicu) — zločine protiv čovečnosti, istrebljenje, ubistvo i kršenje zakona i običaja ratovanja.

  • 11:57

   Veće: Mladić imao genocidnu nameru u Srebrenici

  • 11:55

   Udruženi zločinački poduhvat u Sarajevu

   Veće je konstatovalo udruženi zločinački poduhvat u Sarajevu od maja 1992. do novembra 1995. godine. Učesnici udruženog zločina su, prema navodima Veća, bili Radovan Karadžić, Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević.

   Alfons Ori je rekao da je Mladić lično 28. maja 1992. komandovao granatiranjem Sarajeva.

  • 11:53

   Grafit u selu Lazarevo, gde se nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić krio pre odlaska u Hag

   Grafit u selu Lazarevo, gde se nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić krio pre odlaska u Hag
   © AP Photo / Darko Vojinovic
  • 11:48

   Trenutak u kom je Mladić počeo da viče u sudnici

  • 11:37

   Čitanje optužnice nastavljeno je bez Mladića

  • 11:31

   Mladić ustao i počeo da viče, sudija Ori prekinuo suđenje i udaljio Mladića

   Ratko Mladić je u jednom trenutku ustao i počeo da viče da je „sve pročitano laž“. Sudija Ori zatim je udaljio Mladića iz sudnice.

  • 11:27

   Suđenje se nastavlja, Mladić je ponovo u sudnici

   Mladićev branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze Mladiću tri puta izmeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put i 180/80 i treći put 180/80.

   „To se zove krizom hipertenzije i tražimo ili da prekinete zasedanje ili da odustanete od čitanja rezimea i pročitate presudu, kako bi se saminji rizik za zdravlje Maldića s obirzom na visinu krvnog pritiska, jer može da dođe do životne ugroženosti“, rekao je Ivetić.

   Sudija mu je odgovorio da je veće dobilo informaciju da je Mladiću 3. put pritisak bio 170.

  • 11:18
   Pauza tokom izricanja presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Hagu

   Mladiću pozlilo tokom izricanja presude u Hagu

   Nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pozlilo je tokom izricanja presude u Haškom tribunalu.
   Dalje
  • 11:14

   Novinari u pres-centru čekaju nastavak suđenja nakon određivanja pauze

   Novinari prate izricanje presude Ratku Mladiću iz pres-centra u Hagu
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 11:09

   Majke muslimanskih žrtava rata u BiH prate izricanje presude Ratku Mladiću u Memorijalnom centru Potočari, kod Srebrenice

   Majke muslimanskih žrtava rata u BiH prate izricanje presude Ratku Mladiću u Memorijalnom centru Potočari, kod Srebrenice
   © REUTERS / Dado Ruvic
  • 11:01

   Najavljena pauza od pet minuta produžena na pola sata

   Pauza tokom izricanja presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Hagu
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 10:54

   Gde je bio genocid, a gde nije

   Veće je konstatovalo da je na području Srebrenice bilo zločina genocida, progona, i nehumanog delovanja prisilnog premeštanja. Takođe, za šest opština je utvrđeno da nije bilo genocida.

  • 10:47

   Određena je pauza od 5 minuta na Mladićev zahtev

  • 10:40

   Mladić optužbe slušao uz osmeh, na reveru Natalijina ramonda

   Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
   © REUTERS / Peter Dejong

   Mladić je uz osmeh slušao optužbe za Srebrenicu. Odmahivao je glavom kada je Veće tvrdilo da su on i Karadžić imali nameru da Srebrenicu pretvore u srpsku teritoriju.

   Inače, Mladić na reveru nosi Natalijinu ramondu, a prilikom ulaska u sudnicu on se prekrstio. 

  • 10:34

   „Iglu“ ispred Haškog tribunala

   Putujući spomenik „Prijedor 92“, instalacija porodica ratnih žrtava postavljena ispred zgrade Haškog tribunala
   © Sputnik / Radoje Pantović
   Putujući spomenik „Prijedor 92“, instalacija porodica ratnih žrtava postavljena ispred zgrade Haškog tribunala
   © Sputnik / Radoje Pantović

   Ispred zgrade Haškog tribunala članovi porodica navodnih žrtava Ratka Mladića postavili su neobičnu instalaciju u obliku iglua.

  • 10:33

   Pun pres centar u zgradi Tribunala

   Pres-centar Haškog tribunala
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 10:03

   U toku izricanje presude

   Ratko Mladić pred izricanje presude u Hagu
   © AP Photo / Peter Dejong

   Ratko Mladić prisutan je u sudnici. Tek po čitanju optužnice, Alfons Ori će saopštiti presudu.

   Predsedavajući sudskog veća Alfons Ori rekao je da je Mladić optužen za dve tačke genocida, pet za zločine protiv čovečnosti i četiri za kršenje prava i običaja ratovanja.

   Veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, Pale, prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

  • 09:52

   Dodik: Mladić je legenda u srpskom narodu

   Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je general Ratko Mladić veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost, te da će se u slučaju negativne presude Haškog tribunala samo ojačati mit o njemu.

   „Ali, bez obzira na to, Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gde god on bio“, rekao je Dodik. 

    

  • 09:42

   Mladićeva porodica ušla na zadnji ulaz

   Porodica Ratka Mladića ušla je u zgradu Tribunala na zadnji ulaz. U zgradu suda su ušli Mladićev sin Darko i supruga Bosiljka.

  • 09:37

   FOTO: Iščekivanje izricanja presude ispred zgrade suda

   Predstavnici udruženja žrtava i ratnih veterana iz BiH sa transparentima ispred Haškog tribunala
   © Sputnik / Radoje Pantović
   Novinari sa predstavnicima udruženja žrtava i ratnih veterana iz BiH sa transparentima ispred Haškog tribunala
   © Sputnik / Radoje Pantović
   Ekipa Sputnjika ispred Haškog tribunala
   © Sputnik / Nataša Milosavljević
  • 09:27

   Najposećenije izricanje presude u istoriji Tribunala

   Novinari ispred Haškog tribunala
   © Sputnik / Radoje Pantović

   Današnje izricanje presude biće možda najposećenije u istoriji Tribunala. Najavljuje se da bi moglo da bude i preko 300 novinara, istraživača, predstavnika NVO...

  • 09:20

   Deo atmosfere ispred sudnice

  • 09:16

   Incident ispred sudnice

   Došlo je do incidenta ispred sudnice u Hagu. Neimenovani muškarac je ispred sudnice došao sa zastavom Srbije gde su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH koja prate izricanje presude, javljaju mediji. Reagovala je Bakira Hasečić, predsednica Udruženja „Žena-žrtva rata“, koja je pokušala da otme zastavu. Intervenisala je obližnja policija koja je smirila situaciju.

   „Idi odavde i ne provociraj“, kazala je Hasečićeva neimenovanom muškarcu.

  • 08:57

   Ispred Tribunala je vidan pritisak i kampanja protiv Mladića.

   Pored mnogobrojnih medijskih ekipa, ispred zgrade Haškog suda se nalaze i predstavnici Udruženja Žene Srebrenice i Savez logoraša iz BiH.

  • 08:54

   Okupljanje medija ispred zgrade Haškog tribunala

  • 08:33
   Ratko Mladić u vreme rata u BiH

   Otkucavaju poslednji sati: Hoće li presuda decenije osuditi srpski narod (video)

   Optužnica pred Haškim tribunalom protiv ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića je preširoka, obiluje kontradiktornostima, a posmatrano striktno sa pravne strane Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od njenih tačaka, tvrdi Mladićev advokat Boris Zorko.
   Dalje
  • 08:32

   Darko Mladić: Mom ocu sudi NATO

   Darko Mladić kaže da najveći pritisak dolazi iz sedišta NATO-a, koji je okrivio sve naše generale i napravio haos na Balkanu samo da bi ostvario uticaj u tom delu Evrope.

   On očekuje da će njegov otac biti oslobođen. „Insistirao je da se pojavi pred Sudom, i svaku odluku će stoički podneti, kao što to dolikuje svakom Srbinu koji je branio svoju otadžbinu. Odbrana je pokazala da nije kriv, ali je bilo teško da se bori protiv medijske kampanje Zapada i diplomatskih pritisaka koji traju godinama unazad“.

  • 08:29

   Novinarske ekipe iz celog sveta se okupljaju ispred zgrade Haškog suda.

   Novinari ispred Haškog tribunala
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 08:25

   Sin Ratka Mladića, Darko kaže za Sputnjik da će se njegov otac sigurno pojaviti danas u sudnici na izricanju presude.

  • 08:24
   Novinari na ulazu u pres-salu
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 08:23

   Generalovo zdravstveno stanje je i dalje bez promene, kaže Mladićev advokat Dragan Ivetić

   „On želi da bude prisutan i ne odustaje od tog svog prava, i pored upozorenja lekara da bi to moglo da  dovede do njegove smrti. Videćemo kakvo je stanje jutros“.

   Sve je spremno za izricanje presude Mladiću. Interesovanje medija veliko.

   Sve je spremno za izricanje presude Mladiću. Interesovanje medija veliko.

  Uživo
  SPUTNJIK U HAGU Mladić proglašen krivim za genocid u Srebrenici (video)
  +
  Tagovi:
  Ratko Mladić, presuda, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga