16:13 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  76124
  Pratite nas

  U kontekstu najavljenih opštih izbora u Bosni i Hercegovini iduće godine, izvesno je da će aktuelni predsednik Republike Srpske i njegova politika izbornu kampanju morati da vodi na dva fronta — jednu unutar Bosne, drugu van nje. Na to upozoravaju i spekulacije da će i Nemačka da uvede sankcije Dodiku i njegovim najbližim saradnicima.

  Nemački mediji objavili su još početkom ove godine da će i njihova vlada slediti Ameriku i uvesti sankcije Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske. Te spekulacije ponovo su ovih dana u nemačkim medijima dospele u žižu interesovanja, s tim što ovoga puta povod nisu bile „bliske veze RS sa Rusijom“, već veličanje haškog optuženika Ratka Mladića kao heroja.

  Spekulacije ili ne, tek, činjenica je da ovakve insinuacije nisu dobronamerne, posebno jer se Bosna i Hercegovina sprema za opšte izbore iduće godine. Ako ovome dodamo da je nedavno i Pedi Ešdaun, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, ponovo izjavio da bi i Evropska unija trebalo da uvede sankcije Miloradu Dodiku, uz tvrdnju da Dodik ima plan „da BiH učini potpuno nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje“, čini se će se protiv predsednika RS na izborima voditi dve kampanje, jedna unutar Bosne, druga van nje.

  Profesor dr Stevica Deđanski za Sputnjik objašnjava da je sve što se dešava posledica pritisaka na Republiku Srpsku i Milorada Dodika koji su, kako navodi, deo specijalnog rata koji se vodi protiv RS.

  „Ovde izjednačavam borbu protiv Republike Srpske i Dodika iz razloga što je Dodik trenutno najveća brana koja sprečava da RS nestane i da se utopi u unitarnu Bosnu i Hercegovinu. Zato ne možemo da kažemo da je to samo napad na Dodika, već i na Republiku Srpsku“, kaže naš sagovornik. 

  Govoreći o vestima iz Nemačke, naš sagovornik podseća da su to zasad samo nezvanične informacije, ali i da kao takve ukazuju na ono što su mesecima unazad očekivali i pominjali kao mogućnost.

  „Tako da se ti dvostruki aršini koji važe već dugo vremena očigledno nastavljaju i vrši se pritisak, a ono što Zapadu očigledno najviše smeta jeste jaka Srbija i nezavisna RS“, ocenjuje on.

  Svi pritisci na RS, dodaje naš sagovornik, indirektno su i pritisci na Beograd.

  „Srbija, koja po Ustavu ima obavezu da brani Srbe gde god da oni žive, a posebno u RS, i sama je pod pritiskom, i to sa obe strane. Naravno, niko sa Zapada neće ništa direktno reći Srbiji, jer bi tako nešto moglo drugačije da se protumači, ali nema dileme da je na udaru i sama Vlada Srbije da se distancira koliko god je to moguće i od Dodika i od RS, mada mislim da do toga neće doći“, uveren je naš sagovornik.

  Ukoliko bi se spekulacije koje stižu iz Nemačke obistinile, posledice bi, prema rečima našeg sagovornika, bile kao i one posle američkih sankcija, dakle — beznačajne.

  „Naravno, njihova namera je da utiču na izbore, ali ne možemo da pričamo unapred dok ne vidimo kako će se opozicija odnositi prema ovome. Ovo jeste ujedno i jedna vrsta testa za opoziciju, i ako oni ovakvu situaciju budu koristili, da bi pobedili na izborima, time na neki način prodaju interese RS“, napominje Deđanski, uz napomenu da se nada da će svi u RS shvatiti da kada je reč o opstanku RS, svi moraju da budu jedinstveni.

  Sankcijama ne bi bio obuhvaćen samo Dodik, već i njegovi najbliži saradnici i njihova imovina, čime bi se bukvalno cela politička infrastruktura Dodikove politike našla u izolaciji. Sankcije ne bi pogodile samo političare već i građane koji podržavaju politiku koju vode Dodikova stranaka i on lično.

  Slično:

  Treći način: Republika Srpska bi bila nezavisna samo u ovom slučaju
  Izetbegović preti: Ako Republika Srpska krene putem Katalonije...
  Dodik u parlamentu RS: Država Republika Srpska ima pravo da odlučuje
  Prekretnica: Pokreće li Republika Srpska proces odvajanja od BiH
  Dodik: Okupiti se oko ideje koja se zove Republika Srpska
  Dodik: Zukorlića plaši mogućnost — Republika Srpska umesto Kosova
  Republika Srpska proslavila rođendan (video, foto)
  Patrijarh Irinej: Republika Srpska je srpsko nacionalno biće
  Republika Srpska ponovo na udaru
  Republika Srpska treba da se oslanja na Rusiju
  Sefer Halilović: Nestaće Republika Srpska
  Tagovi:
  pritisak, izbori, sankcije, Stevica Deđanski, Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga