11:11 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1244
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „neprikosnoven lider srpskog naroda", i to ne samo u Srbiji nego i u BiH, dok je za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika rekao da je mnogo čestitija osoba nego što se u javnosti predstavlja.

  Gostujući u emisiji „Nedeljom u 2“ na HRT-u, Čović je rekao da ima vrlo dobre odnose s Vučićem, prenosi „Kliks“.

  „On je neprikosnoven lider srpskog naroda, ne samo u Srbiji, nego i u BiH. On se nametnuo svojim tehnikama kao neko ko otvara vrata koja drugi ne mogu da otvore. On je za srpski narod dobar političar, jer ga u suprotnom ne bi birali“, rekao je Čović.

  Kada je reč o Dodiku, Čović kaže da njegova često „teatralna spoljašnost“ ne odgovara njegovom pravom karakteru.

  „Dodik i ja nikada ne govorimo o trećem na negativan način. On je mudar političar, koliko god da je gafova napravio. Nikada nije izneverio dogovor koji smo napravili. I ja ću i dalje održavati dobre odnose s njim jer želim da očuvam BiH. On je mnogo čestitija osoba nego što se u javnosti predstavlja. On primarno čuva srpske interese, kao što ja čuvam hrvatske i to je to“, rekao je Čović.

  Čović, koji je predsednik HDZ-a BiH, govorio je i o svom političkom putu i putu HDZ-a, kao i ciljevima te stranke.

  „Možda je trebalo da budemo agresivniji, možda je pre 20 godina trebalo da tražimo treći entitet. Mi smo izabrali drugi put i mi jedini tražimo da što pre dobijemo status kandidata EU, dok drugi traže krivca. Ako nam neko želi dobro, mi odmah moramo dobiti status kandidata i postaćemo normalnija država. Sami pregovori sa EU su druga stvar“, rekao je Čović.

  Čović smatra da je treći entitet danas realna mogućnost u BiH.

  „Mi ćemo imati jednakopravnost, pitanje je hoće li biti tri, četiri, pet ili šest federalnih jedinica. Takođe, ja mogu maštati o trećem entitetu, ali dve trećine predstavnika mora izglasati promenu Ustava“, objasnio je Čović.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  HDZ, EU, Dragan Čović, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga