05:18 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 427
  Pratite nas

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su spoljnopolitički prioriteti njegove Vlade u idućem periodu ulazak u evrozonu, Šengen i Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a da će se u odnosima sa Slovenijom u vezi sa graničnim sporom ponašati odgovorno, ali da će „štititi ono što je hrvatsko“.

  Na pitanje kako Slovenija od 29. decembra namerava da sprovede odluku Arbitražnog suda, Plenković je rekao da „nema jednostranog sprovođenja bilo kakve presude“.

  Upitan šta ako Slovenija počne 29. decembra da primenjuje svoju nadležnost, Plenković je kazao da „su zamolili kolege iz Slovenije“, a ta je poruka, kaže, preneta partnerima u međunarodnoj zajednici, da je u „ovakvim situacijama najvažnije izbegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata“.

  „U ovom trenutku mi nemamo uređeno pitanje granica, posebno na moru“, rekao je Plenković gostujući na HRT i dodao da će se ponašati odgovorno, prenela je Hina.

  Što se tiče ulaska u evrozonu, Šengen i OECD, Plenković je rekao da ti prioriteti nisu samo za 2018. godinu i dodao je da „nijedan od ta tri cilja nije realan da bude sledeće godine“, ali da bi ako tokom 2019. godine budu ispunjeni svi kriterijumi, Hrvatska bila spremna da pristupi šengenskom prostoru.

  Što se tiče pristupanja evrozoni, Plenković je rekao da je to posao koji bi trebalo da se odradi do kraja mandata iduće vlade, od 2021. do 2024. godine, a što se tiče pristupa OECD-u kazao je da je to jedina organizacija kojoj Hrvatska još može da pristupi, kao i da ta zemlja „želi da ide tim putem“.

   

  Tagovi:
  Slovenija, Hrvatska, granica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga