00:43 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4418
  Pratite nas

  Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine. Osuđena je na 14 godina zatvora.

  Sudsko veće je na osnovu saglasnih iskaza svedoka zaključilo da je Bašićeva ubila Blagoja Đuraša, te da je nanosila snažne fizičke i psihičke povrede zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA, prenosi RTRS.

  To je zaključeno i na osnovu iskaza svedoka koji su u vreme istrage prepoznali Bašićevu na fotografiji, te izjavili da je bila jedina žena u Domu JNA u periodu kada su izvršena ta krivična dela. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo u obzir broj krivičnih dela i iskazanu okrutnost pri njihovom izvršenju.

  Bašićeva je optužena da je kao pripadnik Hrvatskog veća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

  Prilikom iznošenja završnih reči, tužilac je od Suda BiH zatražio da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

  RTS

  Tagovi:
  Azra Bašić, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga