17:24 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  91444
  Pratite nas

  Republika Srpska proslavila je 26. rođendan. U Banjaluci je Dan Republike obeležen nizom manifestacija kojima su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i brojne zvanice iz regiona i sveta.

  Na ulicama grada održan je svečani defile, a proslava je nastavljena svečanom akademijom u sportskoj hali „Borik“, posle koje je održan prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

  Svečanoj akademiji prisustvovalo je rukovodstvo Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom, kao i srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

  Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska izraz želje našeg naroda da bude svoj na svome. Nismo pristali da budemo prezreni, ni Ustavni sud BiH nije nam mogao to zabraniti“, rekao je Dodik.

  „Nemamo više prava na zablude i greške“, poručio je Dodik. „Zato je naša odlučnost da referendumom odbranimo Dan republike“.

  „Ono što je oteto biće vraćeno. To je naše pravo, ali i obaveza prema onima koji su stradali u prošlim vremenima“, rekao je Dodik. Kao važnu ideju istakao je i opredeljenje Srpske za vojnu neutralnost.

  Proslavi su prisustvovali i patrijarh srpski Irinej, kao i gosti iz Srbije, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i ministar odbrane Aleksandar Vulin. 

  Današnja proslava počela je liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju je služio patrijarh srpski Irinej, a nakon toga je predsednik RS Milorad Dodik dodelio odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Među odlikovanim ličnostima su i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i režiser Emir Kusturica.

   

  Najnovije vesti
  • 20:48
   Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića

   Darko Mladić: Preneću ocu da je parada bila bolja nego prošla (video)

   Sin Ratka Mladića, koji je bio među zvanicama na obeležavanju Dana Republike Srpske, kaže da je to za njega emotivan dan kada se sećamo svih žrtava i teškoća kroz koje je prošao srpski narod da bi mogao da živi, da stvara i radi.
   Dalje
  • 20:41
   Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov

   Ivancov: Pozdravljamo stav RS kada je u pitanju vojna neutralnost

   Dan Republike Srpske je praznik svih Srba, ocenjuje ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, koji ističe da Srpska i Rusija blisko sarađuju i da će tako biti i nadalje.
   Dalje
  • 20:12
   Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić

   Nikolić: Pritisci na Srbiju i Srpsku će se nastaviti (video)

   Iskonska je težnja svih građana Republike Srpske i Srbije da živimo u jednoj državi, kaže bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić kome je povodom Dana Srpske danas uručen orden Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvoju saradnje Srbije i Srpske.
   Dalje
  • 19:37
   Režiser Emir Kusturica

   Kusturica: Objedinjavanje Srba težak istorijski zadatak (video)

   Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica kaže da je veoma srećan što mu je danas dodeljeno visoko priznanje Republike Srpske povodom praznika Dana republike.
   Dalje
  • 18:28
   Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

   Dodik: Da je Rusija devedesetih imala današnju snagu, položaj Srpske bi bio bolji (video)

   Zahvalni smo Rusiji za ono što je uradila za Republiku Srpsku, kaže za Sputnjik Milorad Dodik. Ističe da bi položaj Srpske bio verovatno drugačiji i bolji da je Rusija devedesetih godina imala snagu kakvu ima danas.
   Dalje
  • 18:20

   Čubrilović: Srpska je izvan svakog pojedinca i političke opcije

   Nedeljko Čubrilović
   © Tanjug / Tanja Valič

   Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da obeležavanje Dana Republike Srpske nije usmereno ni protiv koga, već da se tako šalje poruka mira.

   "Obeležavamo 26. put Dan Srpske, počeo taj dan da se slavi u miru i hvala Bogu i danas ga obeležavao u miru. Ovo nije usmereno ni protiv koga, ovo je podrška onima koji su imali viziju kada su donosili odluke o osnivanju Srpske, to je jednostavno dan rođenja. To je nešto što ne birate, datum svog rođenja, ali ga posle obeležavate celog života", rekao je Čubrilović.

   Na prijemu u Administrativnom centru Vlade Srpske, koji je organizovao predsednik RS Milorad Dodik, on je kazao da se nada da će Srpska još dugo obeležavati 9. januar i pominjati one koji su dali svoje živote za očuvanje Srpske.

   Kaže da će Srpska činiti pomen onima koji su do sada dali doprinos za njen razvoj i očuvanje.

   "Ovo je uslov opstanka srpskog naroda, koji je stvoren i treba da ga negujemo i čuvamo i odnosimo se prema tome kao nečemo svome. Srpska je iznad svakog pojedinca i svake političke opcije i ovo obeležavanje je poruka mira i suživota koji treba da negujemo", poručio je Čubrilović.    

  • 16:37

   Visoke zvanice na svečanoj akademiji u Boriku.

  • 15:25
   Predsednik RS Milorad Dodik govori na svečanoj akademiji povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci.

   Ne boj se suda, već... Dodik ruskom poslovicom opisao odnose u Bosni

   Na svečanoj akademiji u hali Borik u Banjaluci čestitke za praznik Dana RS okupljenima je uputio predsednik Srpske Milorad Dodik, koji je istakao da je Srpska izraz želje našeg naroda da bude svoj na svome.
   Dalje
  • 14:59

   Nakon što je pročitana čestitka koju je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u kojoj se kaže da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku uz želje za postojanost i dugovečost Srpske, okupljenima se obratio  potpredsednik vlade Srbije Nebojša Stefanović.

   „Znamo da je narod Srpske uvek uz nas, da se raduje jačanju Srbije, ekonomskom napretku baš kao što se i Srbija raduje svakom koraku koji Srpska čini, rekao je Stefanović i dodao da samo stabilna i jaka Srbija može da bude oslonac Srpskoj i da garantuje mir i stabilnosti BiH. Isto tako mi razumemo da nema jake Srbije bez snažne Republike Srpske. Mi volimo svoj narod i to pravo niko ne može da nam oduzme, poručio je ministar. Kako je dodao, ponosan je na činjenicu da predsednici Vučić i Dodik kao i dve vlade pojačavaju saradnju gradeći bolju budućnosti Srbije i Srpske. Drina je danas reka koja spaja“, rekao je Stefanović i poželeo srećan 26. Rođendan. Republici Srspkoj.

  • 14:29

   Ristovski: Srbija je Srpskoj majka

   Glumac Lazar Ristovski, obraćajući se prisutnima na akademiji, rekao je da Drina ne razdvaja Srbe i da su Srbija i Srpska jedno.

   „Srbija je Srpskoj majka. Isto tako, kao što stariji brat brani mlađeg, tako i Srbija brani Srpsku. Srbi u BiH su ugroženi, a Srbija je sigurna kuća za njih“, rekao je Ristovski.

   On je naglasio da nema slobode za srpski narod  dok se Srbija i Srpska ne spoje.

   „Mislimo o sebi. Ovog puta mislimo o srpskom narodu. Budimo ovog puta sebični, ma šta ko mislio. Dosta smo imali razumijevanja. Sada mislimo samo na nas. Naše kuće, Srbije i Srpske trebaju da budu jedna kuća“, rekao je Ristovski.

   Ristovski je u besjedi rekao da je Srpska zaljubljena u Srbiju, a da Srbija voli Srpsku.

   „Želim da naša dva predsjednika Dodik i Vučić naprave most na Drini kako bi naše zemlje bile u istoj državi“, rekao je on.

  • 14:27

   Na sceni će se smenjivati skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dečijeg pozorišta.    

   Defile u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 14:24

   U sportskoj hali „Borik“ počela svečana akademija

   Akademiji prisustvuje rukovodstvo Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom, kao i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

   Prisutni su i patrijarh srpski Irinej kao i gosti iz Srbije, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar unutrašljih poslova Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković... 

  • 13:40

   Očekuje se početak Svečane Akademije

  • 13:11
   Milorad Dodik odlikovao Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti

   Nikolić: Kosovo i RS dva najveća izazova za predsednika Srbije

   Predsednik Srpske odlikovao je bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske.
   Dalje
  • 13:10

   Svečani defile je završen.

   Defile u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 13:03

   Dodik: Srpski narod se uvek borio za slobodu

   Na kraju svečanog defilea okupljenima se obratio predsednik Srpske Milorad Dodik koji je poručio da se srpski narod uvek borio za slobodu koju je nesebično delio sa drugima.

   „Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Srpski narod danas ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku“, rekao je Dodik i zahvalio Srbiji što je i danas kao i uvek sa Srpskom.

   Dodao je da „mi uvek želimo da budemo jedno“.

   Uz poruku da je Srpsku nemoguće ukinuti, podsetio je da je za slobodu Srpske živote dalo oko 30.000 njenih građana.

   „Položili su živote za naše pravo da ovde stojimo“, rekao je Dodik i zahvalio se svima koji su se borili i izborili za Srpsku.

  • 12:46

   Defile na ulicama Banjaluke.

  • 12:26
   Čuveni režiser Emir Kusturica, organizator festivala „Boljšoj“, na otvaranju petog izdanja festivala u Drvengradu, na Mokroj gori.

   Kusturica: Velike sile sedam vekova sprovode genocid nad srpskim narodom

   Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je reditelja Emira Kusturicu na svečanoj manifestaciji u Banjaluci kojim se obeležava 9. januar, Dan RS.
   Dalje
  • 12:23

   U defileu učestvuju:

   U svečanom defileu posle zastavnog voda, koji je formiran od službenika Počasne jedinice, prolaze ešaloni prvo pripadnika antiterorističke jedinice koji nose maskirne uniforme, zatim ostali pripadnici devet ešalona policijskih uprava Republike Srpske.

   Defile je krenuo sa Trga Krajina, a među učesnicima su i ešalon Boračke oragnizacije Srpske, kao i mešovite mirnodopske jedinice vetarana RS, studenata koji nose veliku zastavu Srpske i ešalon Republičke uprave civilne zaštite, vatrogasaca, sportskih klubova, civilnih institucija...

   Svečani defile na ulicama Banjaluke
   © Foto : RTRS
  • 12:11

   Predsednik Srpske Milorad Dodik peške je prošao ulicom ka tribini, pozdravljajući građane, a počasne jedinice MUP-a Srpske pozdravio je rečima:

   Pomoz Bog, junaci“.

   Ovo je prvo postrojavanje svečane jedinice MUP-a Srpske koja je nedavno formirana.

  • 12:08

   U centru Banjaluke i zvanično počinje svečani defile

   Grad je okićen zastavama, a zastave drži i veliki broj građana koji su izašli da prate defile uživo. Svečanost sa tribine prate pored zvanička Srpske i gosti, među kojim ma su ministri unutrašnjih poslova i odbrane Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, generalni sekretar srpskog predsednika Nikola Selaković i načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković.    

  • 11:58

  • 11:56

   Kusturica: Velike sile sedam vekova vrše genocid na sprskim narodom

   Kusturica se, nakon što je primio odlikovanje, zahvalio predsedniku Srpske i čestitao građanima i zvaničnicima Dan Republike, rekavši da je sećanje baza srpskog naroda i Republike Srpske, i da naša ideja o slobodi treba da se projektuje i na očuvanju jezika.

   On je rekao da velike sile već sedam vekova provode genocid nad srpskim narodom.

    

  • 11:53

   Nikolić: KiM i Srpska dva najveća izazova za predsednika Srbije

   „Za predsednika Srbije dva najveća izazova su Republika Srpska i Kosovo i Metohija. Ako je put da se Srpska i Srbija približe i ujedine jedna drugoj vaša samostalnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi“, rekao je Nikolić nakon što je primio orden.

   Dodao je da je Srpska svih ovih prethodnih godina bila na iskušenjima, naročito za vreme rata.

   I kada ostarim i ne budem u mogućnosti da budem sa vama ovde, ovaj orden će me uspraviti u znak poštovanja i ljubavi prema Srpskoj“, rekao je Nikolić.

    

   Milorad Dodik odlikovao Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti
   © Foto : RTRS
  • 11:31

  • 11:22
   Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov

   Bibilov: Rusija najvažniji prijatelj Južne Osetije i Srpske

   Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov, koji će učestvovati na proslavama povodom obeležavanja Dana Republike, rekao je za Radio-televiziju Republike Srpske da je počastvovan pozivom na ceremoniju obeležavanja Dana Republike.
   Dalje
  • 11:16

   Za naročite zasluge odlikovani su još vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije Hans Kristijan Štrahe i proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica.

  • 11:05

   Dodik odlikovao Nikolića.

   Predsednik Srpske odlikovao je bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske.

  • 10:52
   Predsednik RS Milorad Dodik

   Dodik za Sputnjik: Nismo želeli poniženje, dovodimo specijalnu jedinicu na Dan RS

   Republika Srpska će na najlepši mogući način proslaviti u utorak svoj praznik, na koji su dobrodošli svi njeni prijatelji, kaže predsednik Srpske Milorad Dodik. Ističe da je spreman da u počasnom defileu prihvati i pripadnike Trećeg pešadijskog puka, ali pod uslovom da budu sastavni deo ceremonije.
   Dalje
  • 10:02

  • 09:59

   Dodik: Cilj je veća samostalnost Republike Srpske

   Predsednik Srpske Milorad Dodik kaže da je cilj što veća samostalnost RS, što je, kako kaže, legitiman politički cilj.

   „Sa druge strane cilj BiH, odnosno Bošnjaci sa strancima žele da je učine što više centralizovanom i unitarizovanom zemljom. To su dva nespojiva koncepta“, rekao je Dodik za RTS.

   Kako kaže RS samo traži da se ispoštuje njena ustavna pozicija, a u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da Srbi u RS žele da se izbore za prava dobijena Dejtonskim sporazumom.

   Upitan da li se konflikti u BiH mogu rešavati bez posredovanja Beograda i Zagreba on je rekao da RS sa Beogradom ima odličnu saradnju i razumevanje.

   „Stav Beograda je da poštuje Dejtonski soporazum i teritorijalni integritet BiH, ali Beograd nikada ne propušta priliku da kaže da Srbija voli RS i da je čuva u onom delu kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom“, naglasio je Dodik..

    

  • 09:34

   Vučić uputio čestitku povodom Dana Republike Srpske.

   U čestitki se kaže:

   „U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, Vama, Vladi i narodu Republike Srpske čestitam Dan Republike Srpske, čvrsto verujući u Vašu volju i istrajnost da joj obezbedite prosperitet i blagostanje, ujedno čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

   Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku, pružajući joj iskrenu i nesebičnu podršku i negujući naše ekonomske i neraskidive kulturne i duhovne veze. 

   Želim Vam mnogo uspeha u radu, a Republici Srpskoj postojanost i dugovečnost“, navodi se u čestitki predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

  • 09:33

   U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci u toku je liturgija koju služi patrijarh srpski Irinej.

  Tagovi:
  Banjaluka, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga