11:41 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 321
  Pratite nas

  Dan Republike Srpske je praznik svih Srba, ocenjuje ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, koji ističe da Srpska i Rusija blisko sarađuju i da će tako biti i nadalje.

  Ivancov u izjavi za Sputnjik na prijemu povodom 9. januara ističe da je to svakako veliki praznik za Srpsku, ali da ima i širi regionalni značaj.

  „Nije slučajno što su danas i predsednik Milorad Dodik i predstavnik Srbije koji se obratio na svečanoj akademiji govorili o jedinstvu Srbije i Srba. Danas je praznik srpskog naroda“, primećuje ambasador.

  Za odnose Rusije i Srpske kaže da su veoma bliski i tesni, podsećajući da se redovno sreću predsednik Dodik i predsednik RF Vladimir Putin.

  „Imamo dobre trgovinsko-ekonomske, kulturne, sportske i druge veze. Veoma je dobro što se u poslednje vreme aktivno razvijaju veze Peterburga i Republike Srpske. Zaista se radi jako mnogo. Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma podržava legitimna prava Republike Srpske što se tiče njenih ovlašćenja u okviru BiH. Mi blisko sarađujemo i uveren sam da će se ta saradnja nastaviti i dalje“, kaže Ivancov.

  Na pitanje mogu li se pritisci koje trpi Banjaluka objasniti delom i time što je Srpska proglasila vojnu neutralnost, ruski diplomata ukazuje na to da BiH nije član nijedne vojno-političke organizacije, ali da postoji jak pritisak da postane članica Severnoatlantske alijanse.

  „To se zasad nije dogodilo, i mislim ni ne može da se dogodi bez saglasnosti svih naroda u BiH i bez toga da na to pristanu oba entiteta. A Republika Srpska je zauzela s tim u vezi sasvim jasnu poziciju, koju mi, naravno, pozdravljamo“, poručio je Petar Ivancov.

  Tagovi:
  Petar Ivancov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga