08:47 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2578
  Pratite nas

  Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministarka za spoljne i evropske poslove Hrvatske Marija Pejčinović Burić nastavljaju da optužuju Srbiju da izložbom o Jasenovcu u UN „manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe“ i tvrde da to nije način na koji bi takve izložbe trebalo da se postavljaju.

  Jandroković i Pejčinovićeva su to izjavili nakon polaganja venaca na Mirogoju povodom dana sećanja na žrtve Holokausta.

  Spomenik logora Jasenovac
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC

  „Upravo činjenica da su morali da skinu nekoliko stvari iz te postavke na reakciju Zagreba — najgrublje falsifikate — pokazuje da ipak deo te izložbe i deo namera nije bio u službi komemoracije Holokausta i odavanja počasti žrtvama. Reagovali smo onog trenutka kada smo saznali, protestovali smo protiv takvog načina obeležavanja i takvog načina upotrebe ovakve vrlo teške priče u hrvatskoj i u svetskoj istoriji“, rekla je ona.

  Pejčinovićeva je ponovila stav resora na čijem je čelu, saopšten sinoć, da se time „ne doprinosi obeležavanju sećanja na žrtve“.

  „Mislimo da nije dobro da se to koristi u propagandne svrhe. Nažalost, to podseća na neke loše sekvence iz bivšeg vremena“, rekla je Pejčinovićeva, preneli su hrvatski mediji.

  Izrazivši žaljenje što na današnji dan mora da govori o tome, kada se sećamo žrtava koje moraju biti u središtu i koje su svetinja, Jandroković je rekao da „ono što se tamo (izložba u Njujorku) događa upravo je suprotnost onome što bio trebalo biti“.

  „Tamo se manipuliše žrtvom u dnevnopolitičke i propagandne svrhe i oni koji to čine, čine jako ozbiljan greh“, kazao je Jandroković.

  Na pitanje da li su možda hrvatske institucije to mogle da znaju pre i da spreče postavljanje takve izložbe, Jandroković je rekao da su institucije reagovale.

  „Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je juče jasno reklo što misli o toj izložbi, a i same Ujedinjene nacije su se ogradile od sadržaja te izložbe“, naveo je Jandroković.

  Inače, izložbu o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku otvorio je sinoć ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je, između ostalog, pozvao premijera Andreja Plenkovića, koji se u Jerusalimu klanjao žrtvama u Jad Vasemu, da to isto učini i u Jasenovcu.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  izložba, UN, Marija Pejčinović Burić, Gordan Jandroković, Jasenovac, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga