15:04 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3231
  Pratite nas

  Makedonsko-grčki spor o imenu podignut je na premijerski nivo nakon susreta Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, predsednika izvršne vlasti Grčke i Makedonije u Davosu.

  Premijeri su se dogovorili da se pod njihovim pokroviteljstvom, a posredstvom ministara inostranih poslova njixovih zemalja, nastave razgovori sa izaslanikom UN Metjuom Nimicom.

  Metju Nimic je u Njujorku 18. januara predao predlog za rešenje makedonsko-grčkog spora opunomoćenim ambasadorima ove dve zemlje. Iz Nimicovog paketa najizvesnije je da će u nazivu Republike Makedonije ostati reč „Makedonija“, što je Nimic javno obrazložio rekavši da je više od sto država ovu zemlju priznalo kao Makedoniju.

  Među njima su velike sile: SAD, Kina i Rusija, ali i Srbija i Bugarska koje su je priznale pod ustavnim imenom „Republika Makedonija“.

  Prema izveštavanju makedonskih medija, grčka štampa je objavila da Nimic u svojoj tašni nosi ime za Makedoniju, koje glasi: Republika Gornja Makedonija. Reč GornjaMakedonija se zajedno piše i bez prevoda je, izveštavaju makedonski mediji.

   

  Izvor: Politika

  Tagovi:
  spor, ime, Makedonija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga