05:17 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3821
  Pratite nas

  Sa Hrvatskom želimo da razvijamo najbolje moguće odnose, ali ne po cenu da im oprostimo i zaboravimo genocid koji je počinjen tokom NDH, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

  Dačić je ponovio da bi Hrvatska trebalo među prvima da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu, umesto što traži izvinjenje i šalje protestne note.

  „Treba da im se izvinjavamo što je NDH poklala naš narod?“, pitao je Dačić govoreći o nedavno održanoj izložbi „Jasenovac — pravo na nezaborav“ u sedištu UN u Njujorku, nakon čega je Srbiji upućena protestna nota.

  Istakao je da su koncentracioni logori u Nezavisnoj državi Hrvatskoj bili jedini u tom sistemu kojim nisu rukovodili nacisti, već hrvatske ustaše.

  „Nisu ubijali ljude u gasnim komorama nego lično takmičeći se ko će više da zakolje Srba, Jevreja i Roma, ubijajući pred očima roditelja njihovu decu, otkidajući im glave i drugo. Na izložbi u UN je mogao da se vidi i specijalni nož koji je izmišljen da bi se klali Srbi, koji se zvao ’srbosjek‘“, naveo je Dačić.

  Dačić je rekao da i danas u Nemačkoj postoji i radi firma koja je izrađivala taj nož.

  „I danas posle svega, umesto da Hrvatska ćuti i da se pokloni žrtvama genocida, oni šalju protestne note, treba da im se izvinjavamo što su poklali naš narod. To se nikada neće desiti“, rekao je Dačić.

   

  Tagovi:
  ubijanje, logori, Srbi, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga