13:04 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  14137
  Pratite nas

  Srbi su danas najpametniji, imaju najbolju politiku, politiku koja je superiorna, i oni su ti u regionu koji će biti pobednici, ocenjuje bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling, govoreći o političkom stanju u zemljama Zapadnog Balkana.

  On je za nemački državni radio rekao da su Srbi nameravali „da pobede“ i u vreme Miloševića, ali su to tada pokušali „katastrofalnim sredstvima“.

  „Danas to rade umešnom diplomatijom, mudro i istrajno. I ta istrajnost, svojstvena igranju šaha, gde znate da morate da razmišljate ne samo o sledećem, već i o naredna dva, tri, četiri poteza, odgovornima u EU oduzima svaku radost“, rekao je Švarc Šiling u intervjuu za „Dojčlandfunk“, a prenosi „Dojče vele“.

  Švarc Šiling je izneo i ocenu da već danas imamo takvu situaciju da se ne može reći da je došlo do evropeizacije Bosne i Zapadnog Balkana, nego da je došlo do balkanizacije Evrope.

  „To bi mogao biti kraj priče ako se u jednom trenutku ne priberemo i pravilno ne rešimo ova pitanja u skladu sa našim vrednostima u BiH i na Zapadnom Balkanu“, kazao je on.

  Novinar „Dojčlandfunka“ podsetio je da je Švarc Šiling u takozvanoj Kolovoj Republici bio ministar za telekomunikacije i da je krajem 1992. demonstrativno napustio tu ministarsku poziciju, pošto je bio „besan zbog toga što je koalicija demohrišćana i liberala, po njegovom mišljenju, učinila premalo da zaustavi ubijanje tokom raspada Jugoslavije“.

  Navodi se da je Švarc Šiling „smatrao da je Nemačka bila obavezna da zaustavi ekspanziju Srbije na Balkanu i to u okviru NATO-a“, a da je „kao međunarodni medijator i visoki predstavnik u BiH kasnije pokušavao da pretvori BiH u funkcionalnu i održivu državu“.

  „Raspad Jugoslavije u početku nije imao nikakve veze sa nama. To je bilo unutrašnje političko pitanje na Balkanu. Ali, Milošević je komunističku ideologiju zamenio etničkom ideologijom i rekao: Svaki deo zemlje gde žive Srbi treba da postane srpski. Svi mi smo mislili da on to ne misli ozbiljno, ali je on to u stvari mislio vrlo ozbiljno. Mi tada nismo ništa uradili, iako smo na svojoj strani imali najjaču alijansu na svetu — NATO“, rekao je Švarc Šiling u intervjuu.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  NATO, Kristijan Švarc-Šiling, Slobodan Milošević, SFRJ, Bosna i Hercegovina, Nemačka, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga