16:06 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 031
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nameru da izaziva destabilizaciju prilika u regionu, dok je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao predvodnikom snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjaluci.

  Bakir Izetbegović
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  Fena prenosi da je Izetbegović to rekao u obraćanju u okviru programskog skupa, koji je nazvao Saborom SDA, upriličenog u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani „Zetra“, gde su se okupili članovi i simpatizeri SDA.

  Izetbegović je kazao da „odnosi sa Srbijom i Hrvatskom nisu onakvi kakvi bi u SDA želeli da budu i da je mnogo nerešenih pitanja koja se ne rešavaju, koja se stalno i iznova konstatuju, bez konkretnih pomaka, ali odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se, ipak, popravljaju“.

  „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poslednjih godina promenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Siguran sam da Vučić ne namerava da učestvuje u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu“, ocenio je Izetbegović.

  Fena prenosi da je Izetbegović Dodika „identifikovao kao predvodnika snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjaluci“.

  „Odlikovao je Radovana Karadžića i druge kojima je Međunarodni sud u Hagu presudio za ratne zločine i genocid u Srebrenici, kazao je više puta da je njegov plan da pocepa BiH. Nabavio je 2.500 jurišnih pušaka, što unosi nemir, i ukoliko se Dodik ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH nego i za region, a time i za Evropsku uniju“, rekao je Izetbegović.

  Navodi se da je Izetbegović poručio da je „SDA odlučna da se suprotstavi svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene dalje etno-teritorijalne podele“, dodajući da je „njihova ustavna obaveza da štite teritorijalni integritet i suverenitet BiH“.

  „Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcepljenja bilo kojeg dela BiH i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvek teritorija BiH“, rekao je Izetbegović.

  Fena prenosi da je Izetbegović „izrazio nadu da će predstavnici Hrvata u BiH pokazati više poštovanja prema Bošnjacima s kojima žive“, najavljujući da „SDA neće prihvatiti predloge izmena Izbornog zakona koje su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava“ i „koje potpuno potiru građanski princip u korist etničkog, i time vode diktatu manjine nad većinom“.

  Tanjug

  Tagovi:
  Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga