15:11 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 21
  Pratite nas

  Ni ove godine neće biti jedinstvene komemoracije u znak sećanja na žrtve logora Jasenovac, kao što nije bilo prethodne dve godine, potvrdio je za hrvatski „T portal“ predsednik saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, a pitanje koliko će se komemoracija održati ostaje otvoreno.

  Portal navodi da duboka podeljenost hrvatskog društva posebno dolazi do izražaja svake godine uoči komemoracije u Jasenovcu. Već nekoliko godina, naime, uz službenu komemoraciju u organizaciji državnog vrha, održava se još najmanje jedna, a neretko i više njih.

  Uslovi za održavanje jedinstvene kolone sećanja na žrtve ustaških zločina nisu se stekli niti ove godine, rekao je Habulin.

  „Juče smo na našem Izvršnom odboru analizirali šta se promenilo do danas u odnosu na prošlu godinu i došli smo do zaključka da se nije promenilo ništa. Naprotiv, još je i gore. Ako Vlada prihvati preporuke Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, to će samo doneti nove probleme, u društvu će se otvoriti nove polemike, novi sukobi i sporovi“, ispričao je Habulin.

  Dodaje i kako mu je žao što se podele nastavljaju i ove godine, no kako kaže, najpre se moraju stvoriti neke pretpostavke za zajedničko bolje sutra.

  „Pre svega, Vlada bi trebalo da poštuje Ustav — ne bežati od antifašizma, već ga prihvatiti kao temelj naše državnosti. Nekakvoj ustaškoj ikonografiji u Hrvatskoj koja želi biti evropska država nipošto nema mesta. Ne zaboravimo da je i Evropa utemeljena na antifašizmu, koji se shvata kao sinonim za miroljubivost, slobodu i jednakost“, poručio je Habulin.

  Dve komemoracije, dakle, zasad su sasvim sigurne, a koliko će ih još biti, preostaje da se vidi, navodi portal.

  Tanjug

  Tagovi:
  komemoracija, Jasenovac, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga