23:07 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 441
  Pratite nas

  Nema tolerancije za ustaše, nema tolerancije za te masovne ubice, a Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svetskom ratu, on nije junak i nije ponosno pobegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini, poručio je direktor izraelskog Centra „Simon Vizental“ i čuveni lovac na zločince Efraim Zurof.

  Svaka izjava poput one vladinog Saveta za suočavanje sa prošlošću koja može da ostavi utisak da su „ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patriote i trebalo bi slediti njihov primer“ potpuni je apsurd, upozorio je Zurof u izjavi za riječki „Novi list“.

  Zurof je to rekao tokom nedavnog boravka u Zagrebu, gde je promovisanja njegova knjiga „Operacija poslednja prilika — potera za nacističkim zločincima“, koja je objavljena i na hrvatskom prevodu.

  Zurof, inače, dvadesetak godina dolazi u Hrvatsku i prati šta se u toj državi zbiva i dok ga jedni smatraju borbenim lovcem na zločince, posebno Holokausta, za druge je „crvena krpa“ upravo zbog insistiranja na progonu ustaških zločinaca i osude neoustaških manifestcija.

  Upitan da komentariše to što predstavnici jevrejske zajednice u Hrvatskoj najavljuju da ni ove godine, treći put zaredom, neće učestvovati na komemoraciji u Jasenovcu, Zurof kaže da se slaže sa njima.

  „Oni su sto posto u pravu i treba i dalje tako da rade sve dok osećaju da se vlada ne bori zadovoljavajuće protiv ustašonostalgije i dok su njene reakcije neodređene“, naveo je Zurof.

  Komentarišući izveštaj koji je vladi podnelo Veće za suočavanjem s posledicama nedemokratskih režima, Zurof kaže da je to kao da se jedan kolač želi pojesti dva puta — učiniti nešto i nešto što je suprotno tome.

  „Kada se suočavate s takvim pojavama, onda se suočavate s njima vrlo jasno, nedvosmisleno, ne ostavlja se nikakav prostor za dilemu šta o tome mislite. Poruka mora biti jasna: nema tolerancije za ustaše, nema tolerancije za te masovne ubice. Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svetskom ratu, on nije junak i nije ponosno pobegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini. To je sve kenjaža. Svaka takva izjava Veća može ostaviti utisak da su ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patrioti i trebalo bi slediti njihov primjer. To je potpuno apsurdno“, istakao je Zurof.

  Upitan kako gleda na vladu i njeno ponašanje u slučaju jasenovačke ploče, na kojoj je bio uklesan grb HOS-a sa ustaškim pokličom „za dom spremni“, te da li se seća slučaja kada je pre 14 godina tadašnji premijer Ivo Sanader u roku od 24 sata uklonio spomen-ploču Milu Budaku, Zurof podseća da je i Centar „Simon Vizental“ tražio da se preiminuje ulica koja je po Milu Budaku nazvana u Splitu.

  „I to je promenjeno, bilo je to kasnih devedesetih“, rekao je.

  Prema njegovim rečima, dva su načina suočavanja s problemom.

  „Jedan je s vrha, dolazi od vlasti, a drugi je obrazovanjem, što je dugotrajnije, ali je dublje i efikasnije. Ali treba koristiti oba načina i to zajedno. Ako predsednica Hrvatske pozira s ustaškom zastavom u Kanadi, što bi mi trebalo o tome da mislimo. Šta će prosečna osoba u Splitu, Zadru, Zagrebu misliti o toj ustaškoj zastavi ako predsednica s njome pozira, ’pa, ako se ona slika s njom, mora da je to u redu, biće da su oni junaci, patrioti‘“, precizan je Zurof.

  Tanjug

  Tagovi:
  ustaše, Mile Budak, Ivo Sanader, Efraim Zurof, Ante Pavelić, Kolinda Grabar-Kitarović, Split, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga